105 szervezet csatlakozott az uniós INATBA blokklánc szövetséghez

Április 3-án az Európai Bizottság brüsszeli épületében 105 politikusokból, vállalatokból és blokklánc startupokból álló szervezet útjára indította az INATBA blokklánc szövetséget. A szövetség feladata az elosztott főkönyvi technológiai adoptációért való lobbizás lesz.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Az International Association of Trusted Blockchain Applications (INATBA) több hónapnyi kerekasztal tárgyalások és fórumok eredményeképp született. Az Európai Bizottság a blokklánc technológiai szektor emelkedésével egy időben kötelezte el magát alaposabb hatásvizsgálat lefolytatására valamint különböző kezdeményezéseken keresztül kiemelt ágazattá nyilvánította azt.

Az INATBA hivatalos alapítószerződését április 3-án írta alá az európai digitális biztos Mariya Gabriel és az EB kommunikációs, hálózati, tartalom és technológiai részlegének főigazgatója Roberto Viola.

A több mint 100 aláíró szervezet között vannak olyan multik, mint az Anheuser-Busch, az Accenture, Deutsche Telecom, IBM, SWIFT, Engie és a Fujitsu, de tagja az IOTA Foundation, az Ethereum Blockchain Alliance és a ConsenSys is. Magyarországról a Blockchain Magyarország Egyesület képviseli a fórumot akik a honlapjuk alapján egy 2018-ban alapított nonprofit szervezet.

“Egy szabályozói keretterv kialakítása az elosztott főkönyvi és blokklánc technológiák körül egy esszenciális feladat a széleskörű elfogadottság és növekedés érdekében,” mondta Dominik Schiener, az IOTA Alapítvány társalapítója. “Létrehoztuk a saját közjogi szabályozási csapatunkat, hogy hozzájáruljanak a munkához és örülünk, hogy az INATBA alapítói lehetünk. Az ereje és mérete a szövetségnek, továbbá az Európai Bizottság és más kormányok támogatása szintén az elosztott főkönyvi technológiák korlátlan potenciáljáról tanúskodik.”

Az INATBA feladata, hogy facilitálja és hirdesse a DLT-hez kapcsolódó technológiákat azzal, hogy fórumokat szervez a szabályozóknak és a döntéshozóknak ahhoz, hogy közösen a nagyvállalatokkal és a startupokkal segítsék a technológia fejlődését. Az alapítótagok a charta aláírásával elkötelezték magukat az interoperabilitási útmutatók és szabványok, a transzparencia melletti kiállás és az inkluzivitás mellett.

Az INATBA az EB alatt működő EU Blokklánc Szektor Kerekasztal jogutódja, amely a blokklánc adoptáció feltételeit és hatásait vizsgálta. 2018. áprilisban 27 EU tagország aláírta a blokklánc partnerségi szándéknyilatkozatot, ahol megegyeztek a szektort érintő munkálatok közös előre viteléről. A Bizottság ezzel szinte egy időben indította el az EU Blokklánc Obszervatóriumot és Fórumot.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.