11 millió forint értékű bitcoint bocsát aukcióra a svéd adóbehajtó

A svéd adóbehajtó ügynökség, ami az ország államadósság behajtó szervezete 4.59 BTC-t ajánl fel aukcióra potenciális vásárlóknak. A 4.59 BTC aktuális piaci árfolyamon közel 11.5 millió forintot ér.

A Kronofogden először kb. két évvel ezelőtt várta a vételi ajánlatokat lefoglalt bitcoinokra, akkor kapott a piaci árnál közel másfélszer nagyobb vételi ajánlatokat is a bitcoinokra. Az aukciót egyben nagy érdeklődés kísérte.

“Sokan kérdezik, hogy miért értékesítjük aukción a kriptovalutát, és miért nem mi magunk váltjuk be. Erre a válasz az, hogy nincs olyan infrastruktúra, amely megfelelne a követelményeinknek” – írta a közleményben Johannes Paulson, a Kronofogden képviselője. “Minőségi szempontok alapján kell végrehajtanunk úgy hogy biztosak legyünk benne, a pénz nem fog elveszni”

A kormányszervek által levezényelt bitcoin aukciók azért olyan népszerűek a vásárlók körében, mert letagadhatatlan bizonyítékkal járnak a bitcoinok eredetét illetően. Mivel sok helyütt a bitcoin vásárlás jogi szempontól szürke zónának számít, a hivatalos szervektől való vásárlás extra biztonságot és a vásárlás jogszerűségét jelenti.

A svéd Kronofogden, vagy annak teljes nevén Kronofogdemyndigheten, felelős Svédországban az adósságbehajtásáért és a kilakoltatásokért. Ez az egyetlen kormányhivatal, amely felhatalmazást kapott az adósok bankszámlájáról pénz lefoglalására és vagyonelkobzásra.

Hasonló esetre került sor az Egyesült Királyságban is, ahol az angol rendőrség nagy sikerrel, piaci ár felett értékesített 15 bitcoint.