11000 cím adja a bitcoin tranzakciók volumenének felét

Az amerikai nemzeti gazdaságkutató intézet (National Bureau of Economic Research, NBER) kutatása szerint mindössze 11000 cím adja az egész Bitcoin hálózaton végbe  menő tranzakciók volumenének felét, pontosabban 55 százalékát. Fontos kiemelni tehát, hogy nem a tranzakciók számáról, hanem a tranzakciók során mozgatott érmék számáról van szó. Becslések szerint az érmemozgások mintegy kétharmadáért a kriptotőzsdék felelősek.

Szintén a jelentés tanúsága szerint az 1000 legtöbb érmével rendelkező Bitcoin felhasználó több, mint 3 millió BTC-t, vagyis az összesített kínálat több, mint 15,9 százalékát birtokolja. A következő 9000 legnagyobb Bitcoin befektető az elérhető érmék további 10,6 százalékát birtokolja. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban az utóbbi időben egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a decentralizáció szellemében, kisbefektetők alternatív niche befektetéseként indult kriptovaluták világa mára már ugyanolyan vízfejű lett, mint a hagyományos pénzügyi eszközök világa.

Decentralizáció? Ugyan már

Az, hogy alig tizenegyezren adják a Bitcoin tranzakciók felét még csak piskóta. Az NBER kutatása a Bitcoin bányászatot vizsgálva még meghökkentőbb eredményekre jutott. Eddig is köztudott volt, hogy mióta a Bitcoin bányászat nagy üzlet lett, azóta abszolút a nagy játékosok dominálják a piacot, azonban ennek a nagyságrendje feltehetően sokak számára meglepetés. Az NBER adatai szerint a legnagyobb bányászok 10 százaléka irányítja a Bitcoin hash ráta 90 százalékát. Közülük 50-en (az összes bányász kevesebb, mint 0,1 százaléka) a hash ráta több, mint feléért felelősek. Ez azt jelenti, hogy ha ez az 50 szereplő összefogna, akkor elméletben semmi akadálya nem lenne, hogy egy 51 százalékos támadással az egész hálózat feletti irányítást átvegyék.

Mostanra látványosan látszik a kínai szanckiók eredménye is. Míg 2019-ben a kínai bányászok adták a globális hash ráta 75 százalékát, mára ez az arány 40 százalék alá csökkent. És ez még csak nem is a legfrisebb adat, a legutóbbi szigorítások hatása ezen még nem is látszódik teljesen. A Kínából elűzött bányászok többsége az adatok szerint Kelet-Európában és Közép-Ázsiában próbált szerencsét. Egyébként annak, hogy Kína gyakorlatilag elvágta saját magát a Bitcointól sokan kifejezetten örülnek, hiszen számos szakértő komoly kozkázatként és a globális elfogadottság szempontjából is jelentős akadályként érétkelte az érme fölötti aránytalanul nagy kínai befolyást.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük