Közgazdászok 1929 óta a legnagyobb recesszió érkezésére figyelmeztetnek

Nem nagyon van olyan nap, amikor ne jelenne meg valaki egy újabb gazdasági, klímaváltozási, háborús vagy politikai rémhírrel, amellyel súlyos összeomlásra figyelmeztet valaki. Most Henrik Zeberg makroközgazdász figyelmeztetett arra, hogy az 1929-es nagy recesszióhoz hasonló visszaesés következhet az Egyesült Államokban. Köszönhetően a borús gazdasági kilátásoknak és a várható adóemeléseknek. Viszont mielőtt ez bekövetkezne, lesz még egy nagy fellendülés.

Zeberg megosztotta a Game of Trades nevű kutatási platform egyik elemzését. És figyelmeztett rá, hogy az 1929 óta legnagyobb recesszió már egyre jobban közeleg. A Game of Trades posztja szerint a fordított 10 éves/3 hónapos amerikai kincstári hozamgörbe több mint 500 napja tart. Ez 1920 óta csak háromszor fordult elő – 2008-ban, 1974-ben és 1929-ben. Ezekben az időszakokban pedig a piacok mindegyike 50% feletti visszaesést szenvedett el.

Ha tényleg jön a recesszió, itt az alkalom, hogy felkészüljünk

Konkrétan a 10 éves/3 hónapos kincstári hozamkülönbség a 10 éves kincstári kamatláb és a 3 hónapos kincstári kamatláb közötti különbségre utal. Gyakran szolgál a hozamgörbe indikátoraként. A New York-i Jegybank arra használja, hogy 2-6 negyedévvel előre képes legyen a recessziót megjósolni. Ráadásul a Game of Trades elemzői megjegyezték, hogy várakozásaik szerint egy nagy fellendülésre még sor kerül, mielőtt a recesszió 2024-ben igazán beüt.

Zeberg már januárban az 1929 óta legnagyobb piaci összeomlásra figyelmeztetett, azzal érvelve, hogy “a Titanic már nekiment a jéghegynek”, és lesöpörte azon ellenérveket is, hogy a recesszió már 2022-ben bekövetkezett, vagy hogy a Jegybank beavatkozásai megakadályozzák azt. Nem ő az egyetlen aki ezzel a jóslattal házal. Robert Kiyosaki, a neves befektető és a Gazdag papa, szegény papa című bestseller szerzője hasonló figyelmeztetéseket tesz közzé már hónapok óta. Nemrég azt írta, hogy az összeomlás már elkezdődött, de azt is hangsúlyozta, hogy “az összeomlás a legjobb alkalom a meggazdagodásra”. A Game of Trades azt is megjegyezte, hogy az amerikai államadósság-piac, amelynek értelemszerűen nagy hatása van a gazdaságra, kezd összeomlani. Ezt arra alapozták, hogy az amerikai államkötvények 40 éves emelkedő trendet törtek meg, és az árak 2013-as szintre zuhantak. Az ezen jóslatokat osztó elemzők szerint a nagy összeomlás előtt most van a lehetőség arra, hogy a befektetők felkészüljenek arra, ami rájuk vár.