Egy 99 éves magyar művész művét NFT-ként rekordösszegért adták el

Szenzációsan debütált szerdán a Sotheby’s Gen Art programja, amely a 99 éves úttörő művésznő Molnár Vera műveit tartalmazza.

Az esemény holland aukció volt, ami a Sotheby’s 300 éves történetében először fordult elő. Itt a licitálás a legmagasabb áron kezdődik el, és fokozatosan csökken, amíg egy vevő fel el nem viszi a terméket. Ebben az esetben az aukció 20 Ethereum (ETH), azaz mai árfolyamon számolva nagyjából 37 000 dollárral nyitott.

Figyelemre méltó, hogy az aukció megnyitását követő egy órán belül minden felkínált darab elkelt, és mindegyik darab az aukció 1,5 ETH-s alapára fölötti árat ért el. Az árverés végül 631 ETH, azaz 1,2 millió dollár értékben zárult.

Vera Molnár

A Témák és variációk lelkes fogadtatása ismét bizonyítja, hogy a gyűjtők továbbra is aktívan érdeklődnek a legmagasabb minőségű művek iránt.

‘A digitális művészet piaca specializálódott. Az átgondoltan kurátori szempontból összeállított eladások továbbra is erős gyűjtői keresletnek felelnek meg, és jelentős eredményeket érnek el.” – nyilatkozta Michael Bouhanna, a Sotheby’s digitális művészetért és NFT-kért felelős vezetője. “Molnár Verát régóta a generatív művészet egyik megteremtőjének tartják. A tegnapi sikeres aukció pedig tovább erősítette hírnevét, mint a közösség egyik meghatározó művésze”.

A másodlagos piacon is hatalmas az érdeklődés

Vera Molnár “Témák és variációk” című sorozata 500 generatív műalkotást mutat be, amelyeket Martin Grasser művésszel együttműködve készített. Az aukciót követően a másodlagos piacon a kereskedési volumen 457 ETH-ra ugrott csütörtök reggel, ami a Molnár művei iránti nagy keresletet tükrözi.

A “Témák és Variációk” Molnár első on-chain generatív művészeti projektje, amely bemutatja innovatív művészeti megközelítését. Az aukciót az Art Blocks Engine támogatta. Ezek a műalkotások bonyolult algoritmikus transzformációk felfedezését mutatják be. Molnár az N, F és T betűk kézzel rajzolt változatait alakítja át elegáns fekete-fehér grafikákká és magával ragadó színkombinációkká.

Ez az innovatív sorozat megkérdőjelezi a betűk lényegét, új jelentéstartalommal töltve meg őket az ember és a gép közötti lenyűgöző interakciókon keresztül. Az árverés után a gyűjtők és a művészetkedvelők a Twitteren – vagy ahogy az új márkanév szerint, az “X”-en – fejezték ki lelkesedésüket.

Molnár együttműködése a Sotheby’s-szal és az Art Blocks Engine-nel nemcsak egy sikeres aukciót eredményezett, hanem rávilágított a művész több évtizedes gyakorlatára a “Machine Imaginaire”-rel, mivel 1968-ban kezdett el dolgozni még az első számítógépeken. Molnár befolyása a mai digitális művészek között tagadhatatlan.

A Sotheby’s 2021 óta az NFT-térben is kulcsszerepet játszik, és a digitális művészeti alkotások eladásának és gyűjtésének első számú célpontjaként pozícionálja magát.