12,7 millió dollárnyi BTC-t loptak el egy BSC-s DeFi platformtól

A különféle blokkláncok közötti kapcsolatot lehetővé tevő, úgynevezett “cross-chain” DeFi platform, a Binance Smart Chain-alapú pNetwork lett az áldozata a legújabb DeFi hackertámadásnak. A pNetwork által is megerősített hírek szerint a BSC hálózatán támadták meg a hackerek a platformot és loptak el közel 12,7 millió dollár értékű bitcoint. Szeptember 20-án tette közzé a pNetwork azt a Twitter-üzenetet, amelyben beszámoltak róla, hogy 277-t BTC-t sikerült a támadóknak ellopni a tőzsdéről. Nagyjából ez az összeg a hálózat teljes letéti összege volt.

A pNetwork jutalmat ajánlott fel a hackernek a források visszajuttatásáért

A támadó vagy támadók egy, a pNetwork kódjában lévő hibát használtak ki. De a platform szerint minden más forrás már biztonságban van. Emellett azt is közölték, hogy a hiba javítása is folyamatban van. A kriptovilágban megszokott módon továbbá a pNetwork felajánlotta a hackernek, hogy megtarthatja az ellopott BTC 11,5%-át, ha a többit visszajuttatja hozzájuk. Bár a pNetwork tweetjéből az is gyorsan kiderült, hogy nem igazán számítanak ennek megtörténtére. Azt még nem tudni azonban, hogy pontosan milyen hibáról volt szó a kódjukban. És arról sem tudni még, hogy a platform hogy tervezi kárpótolni az ügyfeleit. A platform fő célja más “cross-chain” applikációkhoz hasonlóan az, hogy a blokkláncok közötti átjárhatóságot könnyítsék meg. Nem túl komplikált a folyamat, BTC-t helyezünk letétbe az oldalon egy okosszerződésbe, ezért pBTC-t kapunk. Ezzel aztán más kompatibilis láncokra tudjuk átvinni a BTC-nk értékét.

Twitter pNetwork

Nem meglepő módon a pNetwork natív tokenjének, a PNT-nek az ára az elmúlt 24 órában 18%-ot zuhant. És hát nincs könnyű dolga mostanában a hasonló cross-chain platformoknak. A THORChain júliusban szenvedett el egy 7,6 millió dolláros veszteséget egy támadás miatt. Majd néhány héttel később megint elvesztettek 8 millió dollárt. Viszont ők jól jártak, mert a hacker 10%-os jutalom fejében visszaadta az ellopott forrásokat. Egyesek szerint a BSC-vel van a probléma, mert BSC hibák kihasználásával károsították meg a PancakeBunnyt, a Bogged Finance-t, a Meerkat Finance-t vagy éppen a BurgerSwapet is. De a valaha volt legnagyobb hackertámadás is a BSC-n ment végbe. Abban a Poly Networktől loptak el 253 millió dollárt még augusztus elején, bár a hacker visszajuttatta aztán az összeget a platformnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.