16 bitcoin bálna hagyta el a hálózatot, milyen hatással lehet az árfolyamra?

Mivel a bitcoin árfolyama ismét benézett a 47 000 dolláros szint alá, a szektor szakértői azon morfondíroznak, mégis milyen tényezőket lehetne okolni a közelmúltbeli esés, illetve a jövőbeni ingadozások miatt. Lássuk hát, mire érdemes odafigyelnünk, ha ébernek kívánunk maradni – márpedig ebben a buliban aztán igazán érdemes.

Az árfolyamingadozás kifejezetten fontos tényezője a bitcoin bálnák, avagy a legalább 1000 BTC-vel rendelkező felhasználók viselkedése. Az elmúlt héten pedig meg kell hagyni, igencsak komoly aktivitás volt tapasztalható a szereplők felől: Ali Martinez kriptoelemző szerint mindössze 7 nap alatt 16 bálna hagyta el hálózatot, vagy osztotta újra bitcoin készletét.

A mozgolódást a Glassnode blokkláncelemző szolgáltató grafikonja is megerősítette, amely szerint az 1000 BTC vagy annál magasabb egyenleggel rendelkező címek száma március vége óta csökkenő tendenciát mutat. Míg ugyanis március 28-án pontosan 2271 bálnát tartottak nyilván, addig április 3-ra ez a szám 2255-re mérséklődött. Martinez szerint a bálnák viselkedése, figyelembe véve a bitcoin sajátosságait, komoly nyomást gyakorolhat a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovalutára, ami később befolyással lehet az árfolyamra is.

A bálnák mozgolódása ellenére is nagy az optimizmus

Nem szabad az ördögöt a falra festeni – tartja a jó tanács és a Finbold is, mely korábban arról számolt be, hogy a kriptoközösség továbbra is optimista a bitcoin árfolyamának közeljövőben várható mozgásával kapcsolatban. Különösképpen mindezt a CoinMarketCap felmérése támasztja alá, miszerint a megkérdezettek április végére 51 000 dolláros árfolyamszintet jósólnak, de egy új elemzés szerint a bitcoin ára a jövőben elérheti akár a 4 millió dollárt is.

A cikk írásakor a digitális eszköz zászlóshajójának piaci kapitalizációja 875,13 milliárd dollár, értéke azonban 2,65%-ot esett az előző hét óta, amikoris még jóval a 47 000 dolláros küszöb felett tengette napjait.