160 millió dollárnyi ethereum köddé vált egy hibás kód miatt

A Parity tárca fejlesztői csapata közleményt adott ki a 10 nappal ezelőtti incidensről. Összesen 160 millió dollár értékű ethereum köddé vált egy hibás kód és egy jószándékú, de tapasztalatlan fejlesztő miatt egyik pillanatról a másikra.

Véletlenül törölte a kódot egy fejlesztő

Jelenleg nincs azonnali megoldás arra a problémára, mely 10 nappal ezelőtt történt az ethereum blokkláncán.

Accidently killed itA Parity kriptopénz tárca program kódját egy fejlesztő véletlenül feltörte hozzájutva a több száz publikus címhez és a rajtuk tárolt ethereumhoz. A helyzettel hirtelen nem tudott mit kezdeni. Félve attól, hogy netán mások rosszra használják a hibát, a ‘suicide’ parancsot kiadva törölte a hozzáférést a tárcákhoz.

A Githubon végigkövethető a történet és megtalálható, a mára már szállóigévé vált mondata: “I accidentally killed it” ami annyit jelent “véletlenül megöltem”. A tapasztalatlan fejlesztő ezáltal pedig elzárt mindenkit a feltört kriptopénz tárcákról. Ezzel 160 millió dollárnyi ethereum köddé vált egy pillanat alatt.

A Parity tárca kielemezte a helyzetet

A Parity kriptopénz szolgáltató egy blog bejegyzésben számolt be róla, hogy alaposan megvizsgálták az esetet, ami azt eredményezte, hogy mindenkit kizártak az ethereum tárcákból. A jelenlegi álláspont szerint az egész ethereum platformon frissítést kell eszközölni ahhoz, hogy a több, mint 500 ethereum tárcához ismét hozzájuthassanak a tulajdonosok.

Nincs gyors és könnyű megoldásA tárcákhoz egy már ismert problémán keresztül fért hozzá az amúgy jó szándékú programozó, miközben egy okosszerződést fejlesztett. A hibát már augusztusban jelezték a Githubon (törölték – 2018/07/28 – a Szerk.) keresztül, de akkor a Parity fejlesztői csapata félreértelmezte a problémát és nem tettek semmit.

A megoldás keresésében arra jutottak, hogy ethereum protokolljának fejlesztésével talán visszaadható a hozzáférés a tárcákhoz. A megoldáshoz nem fognak azonnal a hard forkhoz nyúlni, mert az nagyon megosztaná a kriptoközösséget. Együtt dolgoznak az Ethereum Alapítvánnyal azért, hogy a következő protokoll fejlesztésbe a probléma megoldása is már integrálva legyen.

160 millió dollárnyi ethereum köddé vált

Kizártak 500 usert a tárcáikbólA 10 nappal korábbi incidens összesen 584 tárcát érintett. A Parity külön erre a célra létrehozott weboldala szerint ez összesen 573 tulajdonoshoz tartozik.

Valószínűleg minden érintettnek különösen fáj a hozzáférés elvesztése. A tárca tulajdonosok között szerepel a Polkadot startup is. Nekik 98 millió dollár értékű ethereumja vár érintetlenül a zárolt tárcák egyikében. Az összeget a nem rég befejezett ICO-jukból gyűjtöttek össze, melyhez azonban nem tudnak hozzá férni.

A további problémák elkerülése végett a Parity egyelőre nem ad ki új címeket, amíg a problémára megoldást nem találnak.