1700 dollár lett a készpénzes fizetés felső határa Izraelben

Hétfőn lép hatályba Izraelben egy új jogszabály, amely szigorúbb korlátozásokat vezet be a nagy összegű készpénzzel történő fizetésekre. Az ország adóhatósága közölte, hogy a cél a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni küzdelem javítása. A kritikusok egyelőre kételkednek abban, hogy a törvény hozzásegítene ezek eléréséhez.

Az izraeli hatóságok fellépnek a készpénzes vásárlások ellen, brutálisan alacsony határokat vezetnek be

A nagy összegű készpénz és banki csekkek kifizetését tovább korlátozzák Izraelben az augusztus 1-jén hatályba lépő módosítások. Az adóhivatalok tovább akarják csökkenteni a készpénzforgalmat az országban, azt remélve, hogy ezzel visszaszorítják az olyan illegális tevékenységeket, mint a törvénytelen pénzek tisztára mosása és az adók be nem tartása – jelentette be a Jerusalem Post.

Az új jogszabály értelmében a vállalatoknak minden 6000 sékelt (1700 dollár) meghaladó tranzakció esetében készpénzmentes módszereket kell alkalmazniuk.

Ez jelentős csökkenés a korábbi 11 000 sékel (3200 dollár) felső határhoz képest. A nem vállalkozóként bejegyzett magánszemélyek számára a készpénzhatár 15 000 sékel (közel 4400 dollár) lesz.

Az Izraeli Adóhatóság nevében a szabályok végrehajtásával megbízott Tamar Bracha is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. “A cél a készpénzforgalom csökkentése a piacon, főként azért, mert a bűnszervezetek hajlamosak a készpénzre támaszkodni. Ha korlátozzák a használatát, sokkal nehezebb lesz a bűncselekményeket végrehajtani” – mondta.

A törvény első elfogadásakor benyújtott fellebbezésben az ügyfeleket képviselő ügyvéd – Uri Goldman kitart amellett, hogy a fő probléma az, hogy a jogszabály nem hatékony. Goldman olyan adatokra hivatkozott, amelyek azt mutatják, hogy a törvény eredeti bevezetése óta a készpénz mennyisége valójában nőtt. A jogi szakértő az új szabályozás egy másik hátrányára rámutatva a továbbiakban kifejtette:

“Amikor a törvényt elfogadták, több mint egymillió állampolgárnak nem volt bankszámlája Izraelben. Ezeket az embereket a törvény megakadályozná abban, hogy bármilyen üzleti tevékenységet folytassanak, és gyakorlatilag a lakosság 10%-át bűnözővé tenné”.

Az egyház most is kivételt képez

A ciszjordániai palesztinokkal és az ultraortodox közösségekben tevékenykedő jótékonysági szervezetekkel folytatott kereskedelemre vonatkozó mentesség szintén vitát váltott ki. Ezekben az esetekben a nagy összegű készpénzzel való üzletkötés megengedett lesz, feltéve, hogy azt alaposan bejelentik az adóhatóságnak. Goldman szerint ez igazságtalan a társadalom többi részével szemben.

A pénzügyminisztérium is korlátozni akarja a magán készpénzállományt

A törvény eredeti, 2015-ben javasolt tervezetében szerepelt egy olyan rendelkezés is, amely 50 000 sékelben (14 500 dollár) korlátozta a nagy összegű készpénz magánjellegű birtoklását. Bár ezt a rendelkezést akkor elvetették, az izraeli pénzügyminisztérium most azt tervezi, hogy újra benyújtja, és a közelgő választások után a parlament dönt ennek elfogadásáról.

Uri Goldman is amellett áll, hogy a hatóságoknak legalább azt lehetővé kellene tenniük, hogy az emberek a készpénzüket bankszámlára helyezzék át.  Ezt az ötletet már a jogszabályról folytatott előzetes viták során is felvetették, de nem fogadták el.

Eszünkbe juthat egy olyan megoldás, hogy felosztva, részletekben fizetünk ki egy limitet meghaladó készpénzes összeget, azonban a készpénzes fizetések felosztása egyetlen tranzakció esetében bűncselekménynek számít. “Az ügyletek felosztása tilos, és hároméves börtönbüntetéssel járó bűncselekménynek minősül” – mutat rá Goldman.

Eközben az Izraeli Nemzeti Bank vizsgálja a digitális sékel kibocsátásának lehetőségét, a nemzeti fiat egy másik formáját, amely a készpénzhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezne. A digitális valutát használnák Palesztinán belül és a külföldi országokkal való fizetések lebonyolítására is. A monetáris hatóság által folytatott nyilvános konzultációkon a válaszadók többsége támogatta a tervet – derült ki a májusban közzétett eredményekből.