1,8 milliárd dollárnyi opciós BTC ügylet jár le ma – mi lesz a hatása?

A bitcoin árfolyama tekintetében meghatározó szerepe van az opciós ügyleteknek, amelyek keretében kereskedők a bitcoin árának alakulására spekulálnak. Ez egyfajta határidős gazdasági ügylet, amikor arra kötnek szerződést a felek, hogy vesznek vagy eladnak bitcoint egy adott napon egy specifikus áron. Értelemszerűen ha egy adott napra, időszakra sok ilyen ügylet lejárata esik, akkor az jelentősen meghatározhatja a BTC rövidtávú ármozgását.

A tapasztalatok alapján az opciós ügyletek lezárása többféle hatással járhat

Február 24-én közel 1,8 milliárd dollár értékű bitcoin opciós ügylet zárult le. Fontos indikátornak számít a határidős piacon az úgynevezett pull/call ráta, ami azt mutatja meg, hogy mennyien játszanak az árfolyam esésére és mennyien a növekedésére. Általánosságban a 0,7-es vagy annál nagyobb ráta azt jelenti, hogy a kereskedők több put pozíciót vesznek fel, mint call pozíciót. Ilyen szám esetén arra lehet számítani, hogy egy rosszabb piaci hangulat kezd kialakulni. Jelenleg megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen ez a ráta a bitcoin határidős piacon, de valahol 0,7 környékén mozog a legtöbb elemzőnél.

A Put opciók számítanak esésre, a Call opciók pedig emelkedésre. A put opcióval a kereskedőnek joga van eladnia bitcoinját egy előre kialkudott áron egy megadott időszakban. A call pedig ennek ellentéte. A Deribit kimutatása szerint utoljára nagyobb volumenű lezárás egy időszakban tavaly decemberben történt, akkor 135 ezer szerződés zárult le rövid idő alatt. Akkor viszont a BTC ára csak 1%-ot zuhant, bár tegyük hozzá, hogy akkor ott komoly piaci mélyponton voltunk. És mivel ahhoz a mélyrepüléshez képest mostanra közel 50%-ot visszatornázott a BTC árfolyama, a mostani zuhanás akár nagyobb is lehet.