2 évig ült a Bittrex kriptotőzsde az iráni kereskedők pénzén

A Bittrex kriptotőzsde feloldotta az iráni ügyfeleinek letétjeit miután két évvel ezelőtt az Egyesült Államok által kivetett szankciók hatására kénytelen volt befagyasztani.

A Bittrex iráni kereskedői november 8-án kaptak egy levelet a tőzsdétől, hogy a tőzsde visszatéríti a digitális eszközöket jogos tulajdonosaikhoz.

Két évvel ezelőtt az Egyesült Államok külügyminisztériumának devizafelügyeleti osztálya felszólította a Bittrexet, hogy fagyassza be az iráni felhasználók számláit, mivel elméletben az amerikai székhelyű  kriptotőzsde nem működhetnek az Egyesült Államok által szankcionált országokban.

A hivatalos Bittrex levélben az áll, hogy engedélyt kapott az iráni ügyfeleik befagyasztott pénzeszközeinek  feloldására amit az ügyfelek köteleseke lesznek kivezetni onnan. A Bittrex még 2018. májusában kérte az USA hatóságoktól az engedélyezését. A levélben így áll:

“Az amerikai törvényeknek és az OFAC által számunkra kiadott licencünknek megfelelően a pénzeszközöket csak olyan tőzsdére vagy tárcára lehet kivezetni, amely 1) nem Iránban, Szíriában, Kubában vagy Ukrajna Krím-térségében található; 2) nem tartozik az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonkezelési Hivatalának joghatósága alá; és 3) jelenleg nincs semmiféle amerikai szankció alatt.”

A Bittrex a levélben hozzátette, a felhasználóknak 2020. március 15-ig kell üríteniük a tárcáikat és mellé az ügyfelek kötelesek lesznek újra azonosítani magukat.

Nincs egyedül a Bittrex az irániak digitális pénzét illetően

A Bittrex nem az egyetlen kriptovaluta kereskedési platform, amely befagyasztotta iráni felhasználói számláit. Május végén a peer to peer kriptovaluta váltó LocalBitcoins letiltotta az Iránban élő felhasználóit egy finnországi pénzügyi szabály betartása szükségessége érdekében. A LocalBitcoins székhelye Finnországban található.

A Coinbase és a Binance szintén nem támogatja az iráni kereskedőket, akik emiatt kénytelenek az ‘utcán’ bitcoinnal kereskedni, vagy hazai alkalmazásokat használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.