2 milliárd dollár volt a Bitcoin bányászat bevétele márciusban

A bitcoinbányászati vállalkozások minden idők legnagyobb havi bevételét produkálták márciusban, több mint 2 milliárd dolláros blokkjutalomban és tranzakciós díjban részesültek.

Rekordot döntött a Bitcoin bányászat bevétele márciusban

A márciusi csúcs megdöntötte a korábbi, 2021 májusában felállított 1,74 milliárd dolláros rekordot.

A múlt hónapban összejött 2 milliárd dollárból körülbelül:

  • 85 millió dollár származott a tranzakciós díjakból, és
  • 1,93 milliárd dollár a blokkjutalomból.

A bányászok jutalmat kapnak mind a tranzakciók érvényesítéséért, mind az új bitcoinok veréséért.

A blokkjutalom, amely minden egyes kibányászott blokk után jár, jelenleg 6,25 bitcoin. Ám az áprilisi felezési esemény után 3,125 bitcoinra csökken majd le. Ez felére csökkenti majd a bányászok új bitcoin létrehozásából származó bevételét, hacsak nem történik jelentős áremelkedés.

A magasabb hálózati aktivitás és a növekvő bitcoin árak egyaránt hozzájárultak a bányászok rekord bevételéhez márciusban. A közelgő felezés sürgőssé tette a bányászok számára a bevételek maximalizálását, mielőtt a nyereségük lecsökkenne.

Bitcoin bányász poolokhoz kerül a bevétel nagy része

Az Egyesült Államok vezető bányászati központja, a Foundry a márciusban bányászott blokkok 29,4%-át találta meg. A második helyet a kínai AntPool szerezte meg a blokkok 22,4%-ával. Ők ketten megszerezték a havi Bitcoin kínálat több mint felét.

Míg a bányászok a múlt hónapban élvezték a nyereséges időszakot, a tőzsdén kereskedett alapok, a Bitcoin ETF-ek felvásároltak minden elérhető Bitcoint a nyílt piacon. Az ETF-ek nagyjából 66 000 bitcoint vásároltak márciusban, míg a bányászok csak körülbelül 25 500-at adtak el.

Ez a már jelenleg is fennálló növekvő kereslet-kínálati egyensúlyhiány majd ezt követő felére csökkenő szűkösség tovább fokozhatja a versenyt a Bitcoin biztonságáért vívott harcban. A nehézségek növekedése kikezdheti a kevésbé hatékony bányászok tevékenységét, ami idővel az iparág konszolidációjához vezet.

Mivel a jutalmak heteken belül felére csökkennek, a bányászok egyre keményebb környezettel néznek szembe. Hacsak a Bitcoin ára nem tudja kompenzálni a kibocsátás csökkenését. Ám, ha a történelem megismétli önmagát, még előttünk áll egy igen erős bitcoin árfolyam emelkedés, ami tompíthatja a lecsökkent blokkjutalom bevételi csapását.