2 milliárd XLM tokent önt a piacokra a Stellar Alapítvány

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Stellar Fejlesztési Alapítvány (SDF) a Keybase csoportos üzenetküldő közösséggel és fájltranszfer hubbal közösen bejelentette, hogy a következő 20 hónapban 2 milliárd XLM tokent osztanak szét. Az airdrop elsősorban a Keybase 300 000-es felhasználóbázisát célozza.

A lépéstől azt várja a Keybase, hogy segítségével új felhasználókat tud bevonzani az üzenetküldő platformjára és a folytatása az “alapvető sikermutatóktól” függ majd – mondta Cathy Corwin, a Keybase PR-ügynökségének, az Inkhouse-nak a szóvivője.

“Csak annyit kell tennie a felhasználónak, hogy rendelkezik egy visszaigazolt Keybase-fiókkal és az XLM automatikusan megjelenik a tárcájában minden egyes hónapban, mindaddig, amíg az airdrop folytatódik” – áll a közleményben.

Az airdrop nemcsak egy olyan projektbe történő beruházást jelent, amely támogatja az Alapítvány jövőképét, hanem elősegíti az XLM tokenfelhasználói bázis növekedését azáltal, hogy “valódi emberek kezébe kerül”, ezt már Denelle Dixon, a Stellar Fejlesztési Alapítvány vezérigazgatója mondta.

A Stellar tokenosztások

A Stellar Fejlesztési Alapítványt 2014-ben alapították mint nonprofit szervezet. Maximális tokenkínálata 100 milliárd XLM tokenben lett meghatározva és az Alapítvány rendelkezik a teljes készlet 40% -ával.

Az SDF több kriptovállalkozással is együttműködött ingyen tokenosztások keretében, hogy így bővítse a felhasználóbázisát.

Például 2018. novemberében az SDF a Blockchain.com kriptopénz tárcával közösen jelentett be egy 125 millió dollár értékű XLM airdroppot a Blockchain 30 millió felhasználójának. Ez év elején pedig az SDF együttműködést írt alá a Coinbase váltóval, hogy 1 milliárd XLM-et osszon szét a Coinbase Earn alkalmazáson keresztül. Az együttműködés keretében a felhasználók oktatóvideók megtekintéséért cserébe kaphattak kriptovalutákat.

Jed McCaleb, a Stellar Fejlesztési Alapítvány társalapítója szerint az airdropok központi szerepet játszanak az inkluzív digitális gazdaság megteremtésében. McCaleb szerint:

“A lumenek [XLM] ingyenes szétosztása egy meghívás a közösségek számára, hogy definiálják a számukra szükséges szolgáltatásokat. Azt reméljük, hogy a világpolgárok rendelkezzenek lumenekkel azokat mind a fejlődő, mind a fejlett gazdaságokban használni fogják.”

McCaleb álláspontjával szembemenve sokan kritikával illetik az airdropokat.

Jameson Lopp, a Casa HODL műszaki vezetője szkeptikus, hogy az airdroppok képesek-e tartós felhasználói elköteleződést létrehozni. Véleményét egy 2014. évi tanulmányra hivatkozva tartja fenn, amely során az MIT hallgatói 100 dollárt kaptak bitcoinban, akkor, mikor a BTC kevesebb, mint 1 000 dollárt ért. A tanulmányból kiderült, az ingyen bitcoinok hatására nem vált vonzóbbá a decentralizált kriptopénz a résztvevők körében és az adoptáció ösztönzésében.

Egyesek azt is felvetették a Stellar Alapítványnak és vezetőinek, hogy az XLM tokenek közel 90%-a mindösszesen 10 tárcán tanyázik és nehéz decentralizáltnak bélyegezni ilyen mérető vagyonkoncentráció esetében.

Mindenesetre az airdrop arra jó, hogy legyen miről írnia a médiának, de hogy ennél több lenne benn, az még fölöttébb kétséges.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.