20 000 dollárt vesztett egy befektető mert rossz helyre utalta a kriptóit, majd jött CZ

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy trader 20 000$ értékű binance coin-t (BNB) utalt egy rossz Binance Smart Chain címre örökre elvesztve mindet. Changpeng Zhao (CZ) Binance CEO meghallotta a halandó károsult szavát és kisebb felháborodás után új precedenst teremtett a kriptósok között.

A 800 BNB-t véletlenül egy okos szerződés címére küldte a trader lényegében ezzel elvesztve az összeset. Zhao egy tweetben írt az esetről és arról kérdezve a Twitter közösségét, hogy vajon segítsenek-e visszatéríteni az elveszett vagyont vagy sem.

Nem kellett sokat ülnie a dilemmán mert egy óra múltán már azt tweetelte, hogy gondját viselik a pórul járt tradernek és visszatérítik a BNB-jét.

A Binance dilemma: ez most akkor decentralizáció egyéni pénzügyi felelősségvállalással vagy banki ügyfélszolgálat?

Zhao döntése, hogy megkérdezte a közösséget arra legalább jó volt, hogy elindítson egy vitát arról, hogy a jövőben hogyan kezeljék a hasonló eseteket. Normál körülmények között, ha Te rossz címre utalod a kriptovalutádat, akkor az örökre ott marad / elveszett, hacsak nem lejmolod vissza a fogadó címről valahogy. Publikus blokklánc hálózatok esetében nincs ügyfélszolgálat, ami fogná a kezed és sajnálkozna, hogy Te milyen balek vagy. Egy ideális, full decentralizáltan funkcionáló ökoszisztémában ez az első, amit meg kellene tanulni: a Te kriptódért senki más nem vállal felelősséget, csakis Te.

De erről természetesen koránt sincs szó, hiszen vannak ezek a centralizált kriptotőzsdék, walletek, amik de facto a rendszer architektúrájának 99%-át adják és hozzájuk bizony lehet fordulni gondjainkkal (2FA belépési gond, hack stb. más téma természetesen).

És láss csodát, néha a tápláléklánc csúcsáról érkezik a segítő kéz. Egy órányi disputa után CZ tehát megsegítette a tradert azt javasolva, hogy a következő esedékes BNB tokenégetés során ezt a 800 BNB-t hozzácsapják, magyarán a saját zsebükből kártérítik a delikvenst. Mindezt teszi annak ellenére, hogy egyes kommentek szerint ezzel egy baljós precedenst teremt, mert a jövőben mások is dönthetnek úgy, hogy CZ-hez futnak önhibából elveszett coinjaikért könyörögve.

Másrészt milyen decentralizáció az, ahol ahelyett hogy megtanulod hogyan bánj gondosan a digitális eszközeiddel, inkább a letétkezelő kriptotőzsdéhez (bankhoz) fordulsz, hogy orvosolja a problémád? Az egész ‘Be Your Own Bank’ mozgalom lényege, hogy egy full automatizált tranzakciós környezetben (hackeket és más malőrt leszámítva) ÉSZNÉL LEGYÉL mikor tranzaktálsz.

Szerencsére CZ is felfigyelt a dilemma pikáns természetére és végül azt javasolta, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében egy olyan funkciót építenek be a Binance-re, ami megakadályozza, hogy a Binance által támogatott okos szerződésekre tévesen át lehessen utalni kriptókat. 👏

A kezdeményezés kiváló, csodálkozunk is, hogy eddig miért nem lett még implementálva.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.