Rekord értékű BNB tokent égetett a Binance, mégse látszik az árfolyamán

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

60.5 millió dollár értékű BNB tokent égetett el a negyedévben a Binance tőzsde, ám hiába a rekord mennyiségű token kivezetés, a BNB árfolyama messze elmarad a múlt év júniusi 38$-os rekordjától.

A konkrét elégetett BNB mennyiség ezúttal 3 477 388 volt, ami a három éve zajló negyedéves égetések sorában a legnagyobb dollárértékű.

A tőzsde natív tokenjeként funkcionáló eszköz Changpeng Zhao CEO állítása szerint a tőzsde bevételeinek tetemes részét adja és azzal, hogy negyedévente elégetik egy titkosított formula alapján a tokeneket, azzal a token áremelkedésére számít Zhao és a csapata.

Köddé vált fehér könyv

Már a BNB fehér könyvében is ez volt kardinális mantra és akkor még tudni lehetett, hogy a negyedéves kivezetéseket a Binance bevételeinek arányában lépik meg, ám ez azóta valamiért kikerült a fehér könyvből, sőt a Binance oldalán már a fehér könyv se érhető el.

Habár a BNB token a 2017. szeptemberi első árjegyzés óta ~180-szer magasabb árfolyamon kereskedik (~18 dollár fölött), de a múlt év június 22-kei 39.68 dolláros ATH óta egyre alacsonyabb lokális csúcsokat képes csak elérni a token. Pedig elméletben a szűkülő forgalomban lévő mennyiség árfelhajtó hatásként kellene jelentkezzen különösen annak perspektívájában, hogy a BNB tokennel nem csak a Binance-on lehet kereskedni, illetve kereskedési díjak csökkentésére használni, de még vagy 10 top tier likvid tőzsdén is forgalmazzák.


Egy lehetséges magyarázat lehet a befagyott árfolyamra (a bitcoin rekordalacsony volatilitása mellett, ami pestisként dominál az altok fölött is), hogy az elégetett coinok nem is voltak kereskedelmi forgalomban és helyette a Binance csapattagjainak tárcáiban csücsültek a tokenkibocsátás óta.

Hasonló következtetésre jutott Larry Cermak is, a The Block írója, aki többször is kérte Zhao-t és csapatát a BNB token körüli transzparencia deficit orvoslására, ám CZ legutóbbi posztjában is inkább csak ködösített, semmint hogy egyenes válaszokat adott volna arra például, hogy

 1. Milyen formula alapján égetik el a BNB tokeneket?
 2. Kinek a BNB tokenjeit égetik?
 3. Visszavásárolják-e a piacról és aztán égetik el?
 4. Hová tűnt a BNB fehér könyve a hivatalos Binance oldalról?

A válaszokkal még adós CZ és van egy érzésünk, hogy nem mostanában fog őszinte válaszokat adni rá a kriptoszektort lassan kinövő tőzsde fura ura.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.