20 bank eszközeit fagyasztották be Libanonban egy kétes 2.3 milliárd dolláros utalás után

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A libanoni NNA állami hírügynökség jelentése szerint 20 banknak az eszközeit fagyasztotta be a főügyészség, beleértve bankvezetők és vezetőség ingatlanjait is.

“Ali Ibrahim ügyész döntése értelmében befagyasztjuk 20 libanoni bank eszközeit. A döntés ezen bankok igazgatósági tagjaira és vezetőire is vonatkozik,” áll a NNA jelentésben.

A döntésre egy a hetekben végrehajtott, illegálisnak bélyegzett 2.4 milliárd dolláros nemzetközi utalás és eurókötvények külföldi alapok számára való értékesítése után történt. Állítólag tizennégy bankárt vizsgálnak az ügyletek miatt egy olyan gazdasági helyzetben, amikor a libanoni gazdaság a tönk szélén táncol miközben március 9-i határidővel kell a kormánynak 1.2 milliárd dollár értékű eurókötvényt visszafizetnie.

Libanon hitelezői és egyben vizsgálat alá vont bankjai között szerepel az Audi Bank, Fransabank, Blom Bank és a Societe General libanoni egysége is. Az ügyész továbbá eljárást indított a bankszövetség elnöke, Salim Sfeirt ellen, aki egyben a Bank of Beirut vezetője.

A kormány vádja szerint a bankárok aktívan szabotálják az ország hiteltartozásainak átstrukturálására tett kísérleteket, azzal védekezve, hogy a bankoknak a likviditási válság közepette készpénzre van szükségük a támogatott alaptermékek, mint búza, üzemanyag és gyógyszerek árának alacsonyan tartásához.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) állítása szerint a világon Libanon rendelkezik a legmagasabb adóssággal a bruttó hazai termékéhez viszonyítva, a teljes adósság az ország GDP-jének 166%-ára rúg (ábrán).

A gazdaság méretéhez viszonyítva Libanon bankrendszere a legnagyobb Közel-Keleten úgy, hogy közben az államadósság éves szinten 7.6% -kal 91.64 milliárd dollárra nőtt 2019 végére.

Az elmúlt hónapokban többször is időszakos bankbezárások voltak tapasztalhatók Libanonban, a bankok a külföldi utalások teljesítését megtagadták az ügyfelektől, illetve szigorú korlátokat vezettek be a kemény devizák felvételére.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.