A libanoni válságnak nincs vége: a bitcoin lehet a megoldás

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Libanon már az 1970-es évek óta szenved az állandó zavargásoktól és polgárháborútól, aminek úgy néz ki, hogy sosem lesz vége. Az egyre súlyosbodó gazdasági és pénzügyi válság közepén a nép folyamatosan azon töri a fejét, hogy milyen módszerrel lehetne kiszabadulni a korrupt politikusok és a fullasztó bankrendszer nyomása alól. A megoldás a bitcoin lehet.

Még október írtunk arról, hogy Libanonban zavargások törtek ki. A polgárok utcára vonultak, a dohányáru, az üzemanyag és a távközlést sújtó adók elleni tiltakozásul. A nyugodt megmozdulásokból azonban egy óriási mozgalom alakult ki. Most már nemcsak az egyes termékeket érintő adóemelést kifogásolják, hanem a politikai és pénzügyi rendszert is.

A tüntetésekkel egyidőben az ország bankjai bezártak. Az emberek hetekig nem tudtak hozzáférni a pénzükhöz és amikor végre újra kinyitottak, pénzfelvételi és nemzetközi átutalási korlátozásokkal kellett szembenézniük. Az EuroMoney szerint az amerikai dollár iránti igény gyakorlatilag egy fekete piacot hozott létre, ahol a dollár árfolyama körülbelül 33 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy a libanoni font hivatalosan az amerikai dollárhoz van kötve.

Arról már korábban írtunk, hogy a gazdasági válság sújtotta országokban, ahol hasonló banki korlátozásokkal sanyargatják a népet, a bitcoin használata jelentheti a mentőövet. Sokan úgy vélik, hogy a polgárháborús övezetek hozzásegíthetik a bitcoint a globális elfogadáshoz és a bankok megtöréséhez is.

Polgári kezdeményezések a láthatáron

A lakosság különféle kezdeményezéseket indított, melyekkel egymást próbálják segíteni. A pékek ingyenes kenyeret kínáltak a szegényeknek. Néhány polgár egy WhatsApp csoportot hozott létre, hogy pénzt gyűjtsön az ország legszegényebbjei számára. Az emberek inkább bíznak meg egymásban, mint a hatóságokban. Sokan éheznek és az öngyilkosság gondolatával vívnak csatát nap, mint nap. A bitcoin alternatívát jelenthetne ebben a keserves helyzetben. Az viszont nem valószínű, hogy egy átlagos, számítógéphez nem értő polgár a bitcoin felé fordulna, habár a kriptovaluta megoldást kínálhat a korrupt banki- és politikai rendszerben. Minél elnyomóbb egy állam, annál nagyobb az esély arra, hogy előbb vagy utóbb az emberek a kriptovaluták felé fordulnak.

Mivel egyre több államban tör ki polgárháború vagy gazdasági válság a világon (Venezuela, Hongkong, Argentína, Irán), egyre több ember fejében fordulhat meg egy alternatív eszköz használatának gondolata, ez pedig akár a bitcoin tömeges elfogadását is eredményezheti.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.