20%-ot ugrott a Zcash árfolyama

Egy nap alatt több, mint 20%-ot emelkedett a Zcash árfolyama, miután kiderült átlállnak a Proof-of-Stake modellre. 

A Zcash (ZEC) árfolyama közel 20%-kal nőtt az elmúlt 24 órában. A növekedés mögött minden bizonnyal az az eufória áll, amit a hír okozott, hogy a protokoll átáll a Proof-of-Work-ről (PoW) a Proof-of-Stake-re (PoS) modellre.

A ZEC árfolyama napközbeni csúcsra, 188 dollárra emelkedett szombat reggel. Az anonimitásról ismert kriptovaluta felfelé ívelése a hét elején elszenvedett veszteségek nagy részét is eltüntette.

A Zcash ára azután ugrott meg, miután a kriptovaluta fő fejlesztője, az Electric Coin Company (ECC) bejelentette, hogy a következő három éven belül átállítják a Zcash protokollt PoW-ról PoS-ra. A nonprofit szervezet megjegyezte, hogy a frissítés korlátozza a ZEC lefelé irányuló árfolyam nyomását. Ez annak köszönhető, hogy eltávolítják a bányászokat a rendszerből, akik “azonnal likvidálják” a kibányászott érméket.

A PoW-val ellentétben a PoS mechanizmus lehetővé teszi a kriptopénz tulajdonosok számára, hogy a birtokukban lévő tokenek száma alapján ellenőrizzék a tranzakciókat a blokkláncon. Cserébe az úgynevezett validáló jutalmakat kapnak hozam formájában.

Az átállásnak további előnyei is vannak. Többek között csökkenti a ZEC energialábnyomát és lehetőséget teremt a láncon belüli döntéshozatalra. De emellett támogatja az interoperabilitást is más blokkláncokkal.

Az Ethereum, a piac kapitalizációja szerint vezető okos szerződés platformja szintén kezdeményezte a PoW-ról a PoS-re való átállást. Válaszul a felhasználók mintegy 8,33 millió Ether (ETH) tokent zároltak az úgynevezett Ethereum 2.0 címre, gyakorlatilag kiszorítva őket az aktív kereskedési kínálatból és ezzel felhajtva az árfolyamot.

Az ECC bejelentése azt ígérte, hogy a felhasználók a ZEC érméik egy részét egy dedikált Zcash okos szerződésben köthetik majd le, hogy a blokklánc stakelőivé válhassanak. Emiatt több ZEC kerülhet ki az aktív forgalomból ami az árfolyam további emelkedéséhez vezethet.

Forrás: Electric Coin Company

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.