2018 áprilisa óta nem látott magasságban a bitcoin napi kereskedési volumen

A bitcoin napi kereskedési volumen 2018 áprilisa óta nem tapasztalt csúcson mozog.

A független kriptopénz adatkutató Kevin Rooke hívta fel a figyelmet egy szombati tweetben a bitcoin kereskedési volumenére. Az elemző adatai alapján márciusban már körülbelül 10 milliárd USD értékű BTC cserélt gazdát. Összehasonlításképp, 2018 novemberében az átlagos napi bitcoin kereskedési aktivitás mindössze 6.25 milliárd dollárt tett ki.

Bitcoin kereskedési volumen egy éve és most | Kevin Rooke

2018 eleji árfolyam zuhanás nem csak a volument küldte padlóra de a traderek kereskedési kedvét is. A lufi kipukkanása után kevesebb kereskedő szánta magát rá kriptókkal kereskedni. 2018 júniusa és októbere között különösképp silány volt a helyzet. Akkoriban a BTC még 6000 dolláros tartományban kereskedett, bár minden egyes alkalommal alacsonyabb csúcsokat állított fel. 2018 novemberének végén pedig átszakadtak a támaszok és egészen 3100 dollárig zuhant.

Az extrém áresés hatására megélénkültek a kriptopénz piacok és emelkedésnek indult az aktivitás is. 2018 novembere és 2019 januárja között a bitcoin kereskedési volumen szinte egy az egyben megegyezett. Februárban 7 milliárd dollárra emelkedett, majd márciusban ezt is túlszárnyalva közel 10 milliárd dolláros napi bitcoin kereskedési volumennél tartunk.

“Kiugró formában a Bitcoin napi tőzsdei volumene,” jegyezte meg Rooke. “A volumen [hozzávetőleg] 150 százalékkal emelkedett az elmúlt öt hónapban. Az átlagos napi volumen 2018 januárja óta nem volt ilyen magas. Mindössze 9 nap az elmúlt 12 hónapban tudott 10+ milliárd dolláros volument mutatni – ebből 5 2019 márciusában volt.”

Visszatérőben a befektetők?

A volumenek ugyanakkor nem jelentenek kategorikusan medvés vagy bikás indikátort, de arra választ adnak, hogy az élénkülés mögött a kereskedési étvágy fellendülése áll. A hosszú távú bikás potenciál ellenére a Bitcoin egy nagyon szűk tartományban kereskedik. 2018 eleji esést követően nem tettek jót neki a vezető közgazdászok negatív nyilatkozatai, a kereskedési manipuláció gyanúja így a bitcoin kereskedési aktivitás egész évben alacsonyan maradt.

December óta azonban változni látszik a helyzet és a 3100 dolláros aljról 18.23 százalékot volt képes erősödni és jelenleg a 4000 dollár fölötti maradással küzd. Ugyan a kereskedési volumen manipulációja a kriptotőzsdék részéről továbbra is jelentős probléma, a januári emelkedés hatására friss befektetők jelenhettek meg a spot piacokon ami elvezetett a februári és március napi volumen emelkedéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük