2020-ban jöhet a kriptovaluta törvény az Egyesült Államokban

A republikánus Paul Gosar kongresszusi képviselő bemutatott egy kriptovalutákat szabályozó törvénytervezetet.

A ‘Crypto-Currency Act of 2020’ című tervezet célja a kriptovaluták szabályozásával megbízott szövetségi hatóságok kijelölése és feladatainak definiálása, valamint a digitális befektetési eszközök típusainak jogi meghatározása.

A törvény három kategóriába sorolná a kriptovalutákat típusaik szerint: kripto-árucikkek, kriptovaluták és kripto-értékpapírok. A vázlat szerint mindháromra külön szövetségi szintű szabályozó hatóságot jelölnének ki.

A Commodity Futures Trading Commission (CTFC) árupiaci felügyelet felelne az árucikk besorolású kriptókért, a SEC tőzsdefelügyelet az értékpapír típusúakért és a FinCEN pénzügyi bűnmegelőzési ügynökség a kriptovalutákért.

A tervezet egyben klarifikálja mind a három kriptográfiai eszköztípus jogi definícióját. Ezek alapján a kripto-árucikk “gazdasági terméket vagy szolgáltatást”, a kriptovaluta az amerikai dollár reprezentációját vagy “szintetikus blokklánc alapú derivatívát”, míg a kripto-értékpapír “minden blokklánc alapú hitelt, részvényt és derivatív eszközt” jelentene.

A Forbes által közölt cikk azt is írja, hogy minden egyes kriptovaluta kibocsátónak (beleértve a szintetikus stabilcoinokat is) engedélyeznie kell a tranzakcióban részt vevő kriptovaluta és személyek nyomon követését úgy, ahogy a pénzügyi intézmények is teszik.

Hogy ezt konkrétan hogy tervezik megoldani, az még kérdéses, feltehetően a kapuőrző szerepét ellátó váltók, tőzsdék és walletek megregulázásával.

A törvény egyelőre vázlat formájában kerül a Kongresszus elé és nem jelenti azonnali jóvá hagyását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük