Három startup csúnyán benézte a SEC által kijelölt határidőket

Három kriptovalutákkal foglalkozó startup elmulasztotta a határidőt, ameddig vissza kellett volna fizetniük a befektetőiknek azt a tőkét, amit az illegális digitális tokenek értékesítése után fizettek ki, jelent meg a Wall Street Journal hasábjain.

A vállalatok együttesen több mint 40 millió dollárnyi tőkét vontak be a 2017-es kriptovaluta bika piaci száguldás idején. A kijelöltek határidőket az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) szabta ki nekik. Része volt a megállapodásnak a hivatal és a vállalatok között az is, hogy a jogszabály által előírtnál jóval kisebb büntetést kellett nekik fizetni.

Két cégnek, az Airfoxnak és a Paragon Coinnak egyenként 250 ezer dollár büntetést kellett fizetniük a tavaly novemberi SEC egyezség alapján. Az Airfox mobilbanki szolgáltatásokat kínál a fejlődő államokban, a Paragon Coin pedig blokklánc technológiára épülő megoldásokat szállít az orvosi kender iparágnak.

A harmadik cégnek, a Gladius Networknek nem kellett büntetést fizetni. Ők ugyanis saját maguk jelentették be az elkövetett vétséget, ezért a SEC eltörölte a büntetést.

A jogszabályi megfelelőség alapján minden cégnek be kell nyújtani egy regisztrációs igazolást bármilyen token értékesítés előtt. Ez a hivatalos dokumentum, aminek a tartalmát a SEC felügyeli, értesíti a befektetőket a potenciális kockázatokról, trendekről és a vállalatok pénzügyi teljesítményéről. A cégek ezt mulasztották el. Természetesen ez csak akkor kötelező, ha amerikai állampolgároknak is értékesíteni szeretnék tokenjeiket.

A Paragon nem válaszolt a SEC által küldött kiegészítő kérdésekre, amik a részvényesek jogai és a könyvelés iránt érdeklődött.

amerikai pénzfelügyelet

Be nem tartott határidők a kriptostartupok által

A Gladiusnak május 20-ig kellett volna pótolni ezt a regisztrációs igazolást, azonban a hivatalos weboldalukon megjelent információ szerint most ezt kitolták november 18-ig. A vállalat jogásza nem kívánt nyilatkozni a WSJ-nek az üggyel kapcsolatban.

Az Airfoxnak és a Paragonnak október 16-ig kellett volna visszafizetni a fennálló tőketartozást a befektetőiknek, de ezt nem tették meg. Az Airfox erre úgy reagált, hogy december 28-ig kapott erre haladékot.

A Paragon, aminek az eredeti határideje július volt, weboldalán az jelent meg, hogy a befektetők november 21-ig kérelmezhetik a tőke visszafizetését, ha igényt tartanak rá. Viszont a Wall Street Journal általi megkeresésre sem a vállalat, sem a cég ügyvédje nem reagált.

Az újság értesülései szerint az Airfox 15.4 millió dollárral tartozik a befektetőknek. Jelenleg viszont csak 6.1 millió dollár összesen az eszközeik értéke.

A Paragon mérlege szerint, amit a SEC-nek nyújtott be 2018-ban, eszközeinek értéke 95 659 dollár mindössze, fennálló kötelezettsége viszont 14.9 millió dollár. Újabb tőkét azzal próbál bevonni a cég, hogy egy ingatlant próbál eladni Los Angelesben. Emellett próbálkoznak újabb tőkebevonással is külső független befektetőktől is.