2021 az NFT-k éve volt, de hozhat még újat 2022?

2021-ben a nem-helyettesíthető tokenek, azaz ismertebb nevükön az NFT-k, blokklánc innovációból a társadalom legszélesebb rétegeit elérő őrületté váltak. Popsztárok, sportolók, politikusok adtak ki egymás után NFT-kollekciókat. Most 2022 még nagyobb robbanást vagy az NFT-k lecsengését hozhatja el?

Mindenki is NFT-t árult már 2021-ben

2021-ben tényleg az élet minden területére eljutottak az NFT-k. S bár jó pár NFT-kollekció szinte a „semmiből” ért el sok millió dolláros bevételeket (gondoljunk csak a Bored Ape Yacht Club-ra), egyéb kollekciók egyértelműen azért jöttek létre, hogy a mainstream sztárjai meglovagolhassák az NFT-őrületet.

A sportolók mint például Tom Brady vagy Michael Jordan azonnal kaptak az alkalmon, hogy egyedi NFT-ket adjanak ki, ahogy tették ezt az énekesek, a legnagyobb divatházak, és olyan világmárkák is, mint a Coca-Cola. De a kevésbé mainstream „sztárok”, mint például fotósok és politikusok is meglátták az egyedi digitális tokenekben rejlő lehetőségeket.

Amerikába például a volt elnök, Donald Trump felesége, Melania Trump is beszállt több NFT-vel a piacra. Ennek részeként saját magáról készült képeket és digitális festményeket bocsátott aukcióra. Egy másik politikus, a kaliforniai szenátori címért harcoló Shrina Kurani is belekóstolt az NFT-k világába; ő ráadásul ezzel rögtön a kampányához kezdett el pénzt gyűjteni. S bár Kurani akciója nem volt igazán sikeres, az ötlet és a kivitelezés is mutatja, hogy az NFT-k milyen komoly szerepet játszhatnak a mindennapi életben is.

2021 rekordot hozott az NFT eladásokban, de év végére lassulni kezdett a piac

2021-ben az NFT eladások átlépték a 25 milliárdos összeget is, az év vége felé azonban már a lassulás jeleit kezdték mutatni, jelentette január 11-én a Reuters a DappRadar adataira támaszkodva. A DappRadar 10 különböző blokklánc adatait vizsgálva állította össze az elemzését, amely részletes betekintést nyújt az NFT-t vásárlások trendjeibe.

nft 2021: mit hozhat 2022?

A tavalyi NFT bevételek tekintetében a legnagyobb ugrást a harmadik negyedév hozta el, akkor ugyanis három hónap alatt a 10 milliárdos árbevételt is átlépték az NFT-k – miközben az első félév összesen hozott 2,5 milliárdos eladási bevételt. A negyedik negyedév pedig még a Q3 szintjét is megugrotta, és több mint $11 milliárdot ért el.

Az OpenSea-n, a legnagyobb NFT piacon eladott NFT-k értéke augusztusban lőtt ki a részletes adatok szerint, majd novemberig fokozatos csökkenést mutatott. A decemberi bevételek azonban megint a nyár végi szintet közelítettek. Mindez annak ellenére, hogy decemberben a kriptovaluták árfolyama már jócskán csökkenésnek indult.

Az eladásokat nézve az NFT-k piacában még bőven vannak lehetőségek 2022 elején is, bár a kezdeti hype lecsengésének jelei is mutatkoznak már. Nekünk csak egy kérdésünk van, és reméljük valaki meg tudja válaszolni. Hol lesznek a milliódolláros majmok és a metaverzum projektek 2022 végére?