Majmok bolygója: a Bored Ape Yacht Club bemutatása

A Bored Ape Yacht Club (BAYC) egy 10 000 majomnak (Ape) formázott NFT-gyűjtemény az Ethereum blokkláncon, amelyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tulajdonságok ritkábbak, mint mások, ami azt jelenti, hogy a gyűjtők nagyobb értéket tulajdonítanak nekik. A majmok megvásárlásával a BAYC tagjaként exkluzív hozzáférést lehet kapni a jövőbeli kollekciókhoz ami továbi előnyökkel jár.

A Bored Ape Yacht Club bemutatása

Az elmúlt időszakban a sorra megjelenő NFT-kollekciókkal való lépéstartás igazi kihívássá vált. Az egykor sikeres formulák ma már mindennaposak, de néhánynak még mindig sikerül megragadnia a befektetők fantáziáját. A Bored Ape Yacht Club hatalmas népszerűségnek örvend az NFT ökoszisztémában. Azonban felmerül a kérdés, mégis hogyan érte el ezt?

A Bored Ape Yacht Club olyan egyedi NFT-kből merít ihletett, mint a CryptoPunks, ahol minden NFT teljesen egyedi és egyéni. Minden majom más-más ritkasággal rendelkezik, attól függően, hogy mit visel, mit csinál és milyen háttérrel rendelkezik. A projekt a Yuga Labs négy alapítójának a nevéhez köthető, akik álnevükön ismertek: Gargamel, Gordon Goner, Emperor Tomato Ketchup és No Pass. A kezdetekhez viszonyítva új NFT-ket hoztak létre, frissítéseket alkalmaztak, és létrehoztak egy privát klubbot a BAYC tulajdonosoknak is. Az újításoknak hála egyre több érdeklődővel rendelkeznek, ami hihetetlen eladási árakat is eredményezett.

A Bored Yacht Club NFT-k működése

Minden egyes majom avatár egy ERC-721 NFT az Ethereum blokkláncán. A tokenek nem cserélhetőek, ami az egyediségüket adja, és nem válthatóak fel más tokenekkel vagy kriptovalutákkal sem. A ritkább tulajdonságokkal rendelkező majmok gyakran magasabb áron kelnek el, mint a közönségesebb társaik. Minden NFT a következő egyedi tulajdonságokkal rendelkezik: háttér, ruha, fülbevaló, szőrzet, sapka és száj.

Egy Bored Ape Yacht Club NFT, amit 3,4 millió dollárért adtak el.

Mik az előnyei?

Egy Bored Ape tulajdonos részt vehet a BAYC exkluzív klubjaiban. Ez magába foglalja az új NFT-khez való első hozzáférést, az NFT-frissítéseket és még egyéb előnyöket.

A Mutant Ape Yacht Club

A Mutant Ape Yacht Club (MAYC) az eredeti BAYC-hez hasonló majmok gyűjteménye, azonban ezek zombiszerű, mutáns változatok. Az eredeti 10 000 BAYC NFT-t birtoklók tárcáinak véletlenszerűen egy mutáns szérumot osztottak szét, az M1, M2 és M3 változatokat. Az M1 és M2 szérumok egy új mutáns majmot hoznak létre, amely osztozik néhány tulajdonságban az eredeti formájával. Az M3 viszont egy teljesen új, az eredetitől független változatot hoz létre, így még ritkábbá téve azt.

A Bored Ape Kennel Club

A Bored Ape Kennel Club egy újabb NFT kollekció a Yuga Labs-től, amelyet kizárólag az Ape tulajdonosok számára forgalmaznak. A gyűjtemény különböző ritkaságokkal rendelkező Club Dog NFT-ket tartalmaz. Ezeket a kutyákat a gas díjon kívül ingyenesen lehetett igényelni. Az NFT a másodlagos eladásokból származó jogdíjat állatjótékonysági szervezeteknek adományozta.

A Mutant Arcade és a Bored Ape Yacht Club Bathroom

A BAYC vonzerejének része a hangulat, amely az NFT-kkel együtt jár. Míg a CryptoPunksnak csak az NFT-k vannak meg, addig a BAYC egy tematikus univerzumot hozott létre. Ennek egyik példája volt a MAYC kollekcióval együtt kiadott Mutant Ape Arcade.

A Fürdőszoba (Bathroom) egy másik lehetőség a tagok számára, ahol tizenöt percenként egy pixelt festhetnek egy virtuális fürdőszobára. Más lehetőségekkel nem jár, azonban ez is segít fenntartani a gyűjtők érdeklődését a projekt és annak univerzuma iránt.

Mutant Arcade

Bored Ape Yacht Club Bathroom

A Bored Ape Yacht Club elérhetőek az OpenSea és a Rarible oldalakon. A BAYC kollekció eddig sikeresnek ígérkezik és próbál új utakat találni a fenntarthatóságra. Az etikus jótékonysági adományok, fejlesztések és egyéb tagsági bónuszok kombinálásával a Yuga Labs kifejezetten izgalmassá tette a már megszokott CryptoPunks formátumot, ami elsősorban agyűjthetőségről szólt. Igyekszik egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a tokenek hasznosságára is.