2021-ra indulásra kész lesz a törökök digitális lírája

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt javasolta kormányának, hogy 2020-ra fejezzék be a jegybanki digitális líra tesztelését. A Bitcoin technológiáján alapuló digitális fizetőeszközt, a 2020-as éves elnöki menetrend szerint, a török jegybank bocsátaná ki.

Azonnali utalásokat ígér a török kriptolíra

A november 3-án közzétett elnöki menetrend azzal számol, hogy a digitális líra 2020 végére készen áll az indulásra.

Az azt megelőző tesztprojektek során tervezi a török kormány kifejleszteni az azonnali utalásokat lehetővé tevő szoftveres alkalmazásait a digitális lírának. A feladat kivitelezésében a jegybank mellett a török tudományos és technológia kutatóbizottság (TUBITAK) is szerepet kap.

A fő célja a kriptolírának a helyi gazdaság erősítése lesz és a menetrendben így fogalmaznak:

“A fő cél egy erős intézményi szerkezetű pénzügyi szektor létrehozása, amely alacsony költségekkel képes reagálni a reálgazdaság finanszírozási igényeire, megbízható intézmények révén széles pénzügyi befektető számára kínál különféle pénzügyi eszközöket, és támogatja Isztambul azon célját, hogy vonzó globális pénzügyi központtá váljon.”

A következő évek legforróbb kriptopiacává válhat Törökország

A digitális líra szükségességének ilyen szintű állami legitimációja Törökországban a hagyományos kriptovaluta piacokra is rányomja a bélyegét, különösen akkor, ha magas lesz például a bitcoin és a kriptolíra interoperabilitása. Amennyiben bekövetkezik, mialatt a magas szintű digitális líra adoptáció garantált lesz az országban, az több millió potenciális új felhasználót jelent a Bitcoinnak és az altcoinoknak. Sőt, elméletben még fel is gyorsíthatja az áttérést a nyűglődő török líráról a kriptopénzekre, lévén egyre többen ismerik fel azok felsőbbrendű decentralizált értékpropozícióját a jegybanki pénzekkel szemben.

A török kormány 2019 eleje óta beszél nyíltan egy digitális líra kibocsátásának szükségességéről. A 2019 júliusban közölt 2019 – 2023-as török nemzetgazdasági programban pedig a jegybanki kriptopénz mellett a blokklánc technológia bevezetését is célul tűzték ki a szállítmányozás, közigazgatás, adminisztráció és vámeljárások területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük