Törökország új gazdasági ütemterve már a kriptókkal is számol

Törökország új gazdaságfejlesztési terve több blokkláncokkal kapcsolatos pontot is tartalmaz, köztük egy központi banki kriptopénz létrehozását is tervezi.

A 11. Fejlesztési Tervet a kormány hivatalos oldalán tették publikussá és július 8-án adták be a török parlamentnek. A 2019 – 2023-as időszakra előirányzott gazdasági fejlesztési terveket vázolja fel.

A dokumentum számos gazdasági területet ölel fel, számunkra csak azon pontja fontos, mely értelmében “blokklánc alapú digitális központi banki pénz bevezetését,” javasolja.

A CBDC (central bank digital currency) bevezetése mellett egy másik pont a nemzeti szintű technológiai és jogi infrastruktúra kiépítését irányozza elő különösen a “szállítmányozás és vámeljárások” területén. A blokkláncot megemlítik a mesterséges intelligencia és a hálózatra kapcsolt készülékek kontextusában is, hogy együttesen javítsák a közszolgáltatások minőségét.

Sok részletet nem árul el a tervezett nemzeti kriptopénz kapcsán ez a dokumentum sem, de köztudottan Törökország már 2018 óta szórakoztatja magát egy Turkcoin kriptó bevezetésével. Akkori beszámolók szerint az ötletet a jogalkotó Ahmet Kenan Tanrikulu vetette fel, aki a Török Nemzeti Mozgalom Pártjának vezetője és egyben az ország korábbi ipari minisztere.

A török elnök Erdogan a múlt héten rúgta ki a központi bank elnökét, Murat Cetinkayát és kijelentette, a központi bank nagyobb mértékben fogja kivenni a részét a jobb napokat is megélt gazdaság támogatásában.

A 11. Fejlesztési Terv más részei közvetetten szintén befolyásolhatják az országban a kriptopénzek és a blokklánc technológia terjedését és elfogadottságát. Ilyen például az a kormányzati terv, hogy kutatási sandboxot hozzanak létre a Fizetési és Elektronikus Pénz Intézet, valamint az Isztambuli Pénzügyi és Technológia Alap megalapítása mellett. A török bankok meglehetősen nyitottak az új digitális pénzekre és szemben az ellenséges magyarországi bankokkal, pénzügyi szolgáltatásokat biztosítanak a kriptovállalkozásoknak és kriptotőzsdéknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük