Törökország új gazdasági ütemterve már a kriptókkal is számol

Törökország új gazdaságfejlesztési terve több blokkláncokkal kapcsolatos pontot is tartalmaz, köztük egy központi banki kriptopénz létrehozását is tervezi.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

A 11. Fejlesztési Tervet a kormány hivatalos oldalán tették publikussá és július 8-án adták be a török parlamentnek. A 2019 – 2023-as időszakra előirányzott gazdasági fejlesztési terveket vázolja fel.

A dokumentum számos gazdasági területet ölel fel, számunkra csak azon pontja fontos, mely értelmében “blokklánc alapú digitális központi banki pénz bevezetését,” javasolja.

A CBDC (central bank digital currency) bevezetése mellett egy másik pont a nemzeti szintű technológiai és jogi infrastruktúra kiépítését irányozza elő különösen a “szállítmányozás és vámeljárások” területén. A blokkláncot megemlítik a mesterséges intelligencia és a hálózatra kapcsolt készülékek kontextusában is, hogy együttesen javítsák a közszolgáltatások minőségét.

Sok részletet nem árul el a tervezett nemzeti kriptopénz kapcsán ez a dokumentum sem, de köztudottan Törökország már 2018 óta szórakoztatja magát egy Turkcoin kriptó bevezetésével. Akkori beszámolók szerint az ötletet a jogalkotó Ahmet Kenan Tanrikulu vetette fel, aki a Török Nemzeti Mozgalom Pártjának vezetője és egyben az ország korábbi ipari minisztere.

A török elnök Erdogan a múlt héten rúgta ki a központi bank elnökét, Murat Cetinkayát és kijelentette, a központi bank nagyobb mértékben fogja kivenni a részét a jobb napokat is megélt gazdaság támogatásában.

A 11. Fejlesztési Terv más részei közvetetten szintén befolyásolhatják az országban a kriptopénzek és a blokklánc technológia terjedését és elfogadottságát. Ilyen például az a kormányzati terv, hogy kutatási sandboxot hozzanak létre a Fizetési és Elektronikus Pénz Intézet, valamint az Isztambuli Pénzügyi és Technológia Alap megalapítása mellett. A török bankok meglehetősen nyitottak az új digitális pénzekre és szemben az ellenséges magyarországi bankokkal, pénzügyi szolgáltatásokat biztosítanak a kriptovállalkozásoknak és kriptotőzsdéknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.