2022-ben a BTC bányászok mindent eladtak, amit bányásztak

A Messari blokklánc-elemző cég egyik elemzője, bizonyos Tom Dunleavy osztott meg érdekes adatokat december 26-án a Twitteren a bitcoin bányászok helyzetéről. A tweetje szerint a tőzsdén jegyzett bitcoin bányászcégek a 2022-ben bányászott szinte összes bitcoinjukat eladták. És egyből fel is lángolt a vita megint, hogy a bányászok saját maguk is hozzájárulnak-e ezzel a bitcoin árának még mindig tartó stagnálásához.

A bitcoin bányászok mekkora hatással vannak a bitcoin árára?

A tweet szerint a Core Scientific, Riot, Bitfarms, Cleans Park, Marathon, Hut8, HIVE, Iris Energy, Argo és Bit Digital által bányászott nagyjából 40700 BTC-ből 40300-at el is adtak 2022. január 1. és 2022. november 30. között. Ráadásul nem csak a bányászott bitcoinokat, hanem a korábban felhalmozott coinokat is masszívan kiárulták a cégek. Nagy eladási hullám volt novemberben, az FTX összeomlása utáni időszakban. Ahhoz pedig nem kell nagy szakembernek lenni, hogy belássuk, a folyamatos értékesítés nyomás alatt tartja a bitcoin árát is. Ezzel viszont sokan vitába szállnak. Mint mondjuk a BitMEX egykori vezérigazgatója, Arthur Hayes is, aki szerint elhanyagolható ez a nyomás a teljes piacot nézve.

Még Dunleavy tweetje előtt fejtegette azt egy blogposztban, ha minden bányász eladná az összes aznap kibányászott coinját, még az is elhanyagolható hatás lenne a teljes piacra nézve. Találhatunk statisztikákat, amelyek ezt igazolják. Így például a Bitcoin Visuals szerint december 26-án 12,2 milliárd dollár értékben kereskedtek bitcoinnal. A bányászoktól történő kiáramlás viszont még az ezer BTC-t sem érte el, ami a teljes napi forgalom 0,1%-a. Ami pozitív hír, hogy a novemberi kiárusítás után decemberben a bányászok már elkezdték ismét növelni tartalékaikat. Mindentől függetlenül a bitcoin minerek továbbra sincsenek könnyű helyzetben. Ott vannak a magas energiaárak, a piaci hangulat és a növekvő bányászati nehézség.