2022 toplistás vesztesei: kriptomilliárdosok, akiknek a legjobban fájt az idei év

Pénzt veszíteni általánosságban véve is egy nagyon könnyű dolog, ám az idei év még egyszerűbbé tette azt az emberiség számára. Infláció, magas árak, botrányok, csődeljárások, bezuhant kriptopiac: 2022-ben nem számított ritkaságnak hatalmas összegek pillanatok alatti elvesztése.

A sok borzalom, ami idén a kriptopiacnak trillió dolláros veszteséget okozott, számos kriptomilliárdos számára tette ezt az időszakot pénzügyileg – és talán még inkább pszichikailag – iszonyúan megterhelővé. Azonban a jól ismert gazdagokon túl, rengeteg hétköznapi ember fejét (és pénztárcáját) is fájdították az év történései. Számos pert indítottak a sértett befektetők, akik kártérítést kértek a veszteségeikért.

A legjelentősebb kriptomilliárdosok együttesen 112,7 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el csak ez alatt az egy év leforgása alatt. A szektor öt legnagyobb nevét, az összes nettó veszteségükkel együtt, a Statista megállapításai alapján a Finbold vizsgálta meg 2022. december 1-jén.

Top 5 kriptomilliárdos, akik a legtöbb pénzt veszítették el 2022-ben

A trónt a legnépszerűbb kriptovaluta-tőzsde atyja foglalja el, a hires-neves Changpeng Zhao. A kétbetűs vezérigazgató volt az a kriptomilliárdos, aki a legnagyobb nettó veszteséget szenvedte el a 2022-es kriptoválságot követően. Tavaly arról számoltak be, hogy CZ nettó vagyona 96,5 milliárd dollár volt. A mai napon ez az érték már a 15 milliárdot sem éri el. A matekot elvégezve, nettó vagyonának csökkenése 82 milliárd dollárra tehető.

 

Zhao után az FTX alapítója és korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried következik. A mára egy teljes iparág által kritizált ex-vezető a hírek szerint 23 milliárd dollárt veszített mindössze három hét alatt. Bankmant a napokban tartóztatták le összeesküvés és csalás vádjával.

Miután kiderült, hogy az FTX volt vezetője az Alameda Research fedezeti alapjába utalt át ügyfélvagyont, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) azzal vádolta Bankman-Friedet, hogy a befektetők átverése és kihasználása elsődleges céljai közt volt a férfinak. A gyakran SBF-ként emlegetett volt vezérigazgató tagadta a szabálysértések elkövetését. Beleértve azokat az állításokat is, amelyek szerint tudomása volt arról, hogy az Alameda Research az FTX ügyfelek pénzét használta fel. Bankman-Fried azt is tagadta, hogy bármilyen illegális tevékenységben részt vett volna.

A pénzvesztésért járó bronzérem Brian Armstrongot illeti. A Coinbase vezérigazgatója és társalapítója 4,7 milliárd dollárral a harmadik legjelentősebb veszteséget szenvedte el az öt legnagyobb kriptotitán közül.

2022 kriptomilliárdosok

(A képen balról jobbra Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried és Brian Armstrong látható.)

Őt követően, a negyedik helyre Gary Wang került. Az FTX másik társalapítójaként Wang mintegy 1,7 milliárd dollárt veszített a kriptotőzsde összeomlása után. Egyébként ő volt a legfiatalabb, aki 2022-ben felkerült a Forbes 400 leggazdagabb emberének listájára. A kiadvány szerint nettó vagyona jelenleg 4,2 milliárd dollár körül mozog. A CoinDesk szerint Bankman-Fried és Wang gyerekkori barátok. Egy matematikai táborban találkoztak, később pedig egyetemi szobatársak lettek az MIT-n. Ezt követően, mielőtt 2019-ben megalapították volna az FTX-et, Wang a Google-nél dolgozott.

Ötödikként a Ripple tarsalapítója, Chris Larsen bukkant fel a listán. A Crypto Vantage szerint 2022-ben Larsen vagyona 1,3 milliárd dollárral csökkent. Ennek ellenére, Larsen továbbra is a kriptotérség hat leggazdagabb embere között van. A Ripple társalapítójának vagyonát néhány hónappal ezelőtt még 4,3 milliárd dollárra értékelték. Most a Crypto Presales számításai szerint nettó vagyona kb. 3 milliárd dollár körül mozog.

A Ripple-t azért alapították, hogy megkönnyítse a nemzetközi fizetéseket a bankok számára a blokklánc technológia segítségével. Larsen még 2016-ban lemondott a vezérigazgatói posztról, de továbbra is ügyvezető elnök maradt.

2022 kriptomilliárdosok

(Bal oldalon Gary Wang, jobb oldalon Chris Larsen látható.)