Sam Bankman-Fried nem fizethet óvadékot: brutális börtönbe kerül

A hétfőn letartóztatott FTX alapító és korábbi vezérigazgató, Sam Bankman-Fried a Bahamákon karácsonyozhat, csak a tengerpart helyett a túlzsúfolt cellájában hűsöl majd. Ugyanis SBF ügyvédje lelkes próbálkozása ellenére a bírónő úgy döntött, hogy nem ad lehetőséget arra, hogy Friedet óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

Bankman-Friedet hétfő este tartóztatták le, miután az amerikai ügyészek egy lezárt vádiratról értesítették a Bahamai Királyi Rendőrséget. Az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyészi hivatala kedden nyilvánosságra hozta a vádiratot, és bejelentette, hogy a tisztviselők többek között pénzmosásra irányuló összeesküvéssel valamint árupiaci- és kampánycsalással vádolják a volt FTX-vezérigazgatót.

“Egy hónappal ezelőtt az FTX, a világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéje összeomlott. Több milliárd dollárnyi ügyfélértéket semmisített meg, és az elmúlt hónap minden egyes napján ennek a hivatalnak az elkötelezett ügyészei és partnereink az FBI-nál, az Értékpapír- és Tőzsdebizottságnál és az Árutőzsdei határidős kereskedési bizottságnál éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy kiderítsék, mi történt, és hogy megkezdjék az igazságszolgáltatás keresésének folyamatát” – mondta Damian Williams amerikai ügyész kedd délután tartott sajtótájékoztatóján. “Ma reggel nyolc vádiratot hoztunk nyilvánosságra, amelyben Samuel Bankman-Friedet, az FTX alapítóját egy olyan sorozatos, egymással összefüggő csalással vádoljuk, amely hozzájárult az FTX összeomlásához”.

SBF ügyvédje gyógyszereire és vegán diétája betartásának fontosságára hivatkozott

Joyann Ferguson-Pratt bíró elrendelése szerint, a meghallgatás jövőre, 2023. február 8-án, 10:00 órakor lesz megtartva. Bankman-Fried ügyvédje eredetileg azt kérte a bírótól, hogy fontolja meg, hogy 250 000 dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. Azzal érvelt, hogy Friednek képesnek kell lennie rendszeresen szedni a gyógyszereit és be kell tartania vegán étrendjét. Talán senkit nem sokkol a hír, hogy igyekezete ellenére az életbevágóan fontos érvek nem győzték meg a bírónőt, és elutasította a kérelmet.

A bahamai ügyészek döntésüket azzal magyarázták, hogy Bankman-Fried óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése akadályba ütközne az Egyesült Államokkal kötött szerződéssel. A dokumentum ugyanis előírja, hogy a vádlottakat a kiadatási eljárásig őrizetben kell tartani. Bankman-Fried közölte a bíróval, hogy nem mond le arról a jogáról, hogy harcoljon a kiadatási törekvések ellen, és azt sugallta, hogy a Bahamákon akar maradni.

“Fried ha akart volna, már rég megszökött volna”

Ügyvédje, Jerome Roberts azzal érvelt, hogy Bankman-Fried nem jelentett szökési kockázatot, arra hivatkozva, hogy ingatlanok tulajdonosa a Bahamákon. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy Fried ha akarta volna, már rég elhagyhatta volna az országot. Ugyanis hétfői letartóztatása előtt már legalább három hete birtokában volt az útlevele. (Roberts kedden azt mondta a bíróságnak, hogy “amikor világossá vált, hogy a helyi rendőrség nem érdeklődik Bankman-Fried úr iránt, kiadták nekem az útlevelét”). Az ügyvéd azt is megjegyezte, hogy védencét elektronikus megfigyeléssel és más módszerekkel az országban tarthatják. És ha megpróbálná repülővel vagy hajóval elhagyni az országot, a rendőrség “perceken belül” ott teremhetne, hogy letartóztassák.

Ferguson-Pratt bírónő visszavágott, és azt mondta Robertsnek, hogy egy elszánt egyén megtalálhatja a módját annak, hogy elmeneküljön az országból. “Ha ott ülne, ahol én ülök, és ennyi óvadék ellenében elkövetett szabálysértést tapasztalt volna, akkor megértené [az aggodalmaimat]” – mondta.

Az ügyvéd vicceskedve próbált alkudozni a bírónővel

Roberts megkérdezte, hogy ha Bankman-Fried nem “légi vagy tengeri úton” utazik, hogyan hagyhatná el az országot.

Ferguson-Pratt szemérmesen mosolygott: “Ezt nem kívánom a nyilvánosság elé tárni”.

Ezután a bírónő megkérdezte Robertset, hogy szerinte mi lenne a megfelelő összeg a készpénzes óvadékra.

“Ön kinyitotta az ajtót, és nem látom akadályát, hogy miért ne sétálhatnék be” – mondta. “Amikor azt mondja, hogy készpénzes óvadék, milyen szám jut eszébe?”

“Remélem, Bankman-Fried úr nem feszít keresztre, amiért ezt mondom” – kezdte Roberts. “De a körülményeket figyelembe véve, talán 250 ezer dollár? De nem kell egyetértenie velem. Ha az 50 000 dollár megfelel, akkor az 50 000 dollár is jó szám”.

Bankman-Fried szülei susmogni kezdtek, és szélesen elmosolyodtak az 50 000 dolláros óvadék hallatára.

Az ügyészek azonban emlékeztették a bírónőt, hogy Bankman-Fried bahamai ingatlanjai nem jelentenek elegendő kötődést az országhoz. Ráadásul, ha bűnösnek találják a vádlottat a bűncselekményekben, az ingatlanokat potenciálisan visszakövetelhetik, hogy azokból visszafizessék a befektetők veszteségeit. Szóvá tették azt is, hogy Bankman-Friednek “kiterjedt kapcsolatai” vannak külföldi országokhoz és városokhoz, köztük a kínai Hongkonghoz, ahol eredetileg az Alameda Research-öt alapította, és legalább egy tanúnak azt mondta, hogy “kész áttelepülni” egy közel-keleti országba.

Ferguson-Pratt bírónő végül úgy döntött, hogy elutasítja Bankman-Fried óvadék iránti kérelmét, és közölte a bírósággal, hogy nem hiszi, hogy Bankman-Fried lakása vagy a kilátásba helyezett készpénzes óvadék elvesztése visszatartaná őt a szökéstől.

“Úgy vélem, hogy a szökés kockázata olyan nagy, hogy Bankman-Fried urat előzetes letartóztatásba kell helyezni” – mondta.

Bankman-Fried, aki egyedül ült az első padsorokban, a hír hallatán fejét kezébe temetve magába esett.

Sam Bankman-Fried

A bahamai börtönben durván egészségtelenek a körülmények

A február 8-i kiadatási meghallgatásáig Bankman-Friedet a Bahamák hírhedt Fox Hill-i börtönében tartják fogva, ahol a körülmények köztudottan veszélyesek és szűkösek. az Egyesült Államok Külügyminisztériuma egy 2021-es jelentésében a Fox Hill börtönként ismert létesítményben uralkodó körülményeket “keménynek” nevezte, hivatkozva a túlzsúfoltságra, a rágcsálófertőzésre és arra, hogy a foglyok vödröket használnak WC-ként. A helyiek a CoinDesknek elmondták, hogy egy cellában akár hat ember is lehet, és gyakran gondok vannak az ivóvízzel.