2023 az intézményi befektetők éve volt – de mi vár ránk 2024-ben?

A korábbi évek során a kriptovaluta piacokat a vadnyugati szinten szabad, szabályozástól mentes kereskedési platformok és a lakossági befektetők uralták. Idén azonban ez megváltozott.

2023-ban jelentős változáson ment keresztül az egész kriptopénz szektor. Mind a piac struktúrája, mind pedig a kereskedők összetétele módosult. Most már nem a hekkerek és az igazán nagy kockázatot kereső szerencselovagok teszik ki a kriptokereskedés nagy részét. A Goldman Sachs múlt heti jelentésében kiemelte, a kriptopénz piac 2023-ban intézményesült.

A nagybank megfigyelése szerint a kriptopiacon 2023-ban megnövekedett a szabályozott, központilag elszámolt származtatott ügyletek száma. Ezek közül külön kiemelik a Coinbase Derivatives, a CBOE, az Eurex, a GFO-X, az AsiaNext és a 24 Exchange kereskedési tevékenységét.

A piac intézményesülése a származékos termékek piacán volt a legnyilvánvalóbb” – áll a jelentésben.

A Goldman elemzői hozzátették, hogy a CME folyamatos növekedést tapasztalt a bitcoin BTC Price BTC Price és ether ETH Price ETH Price határidős és opciós kereskedésben is. Ezzel pedig a negyedik negyedévben a legkedveltebb BTC határidős ügyletekre szakosodott kereskedési platform lett a nyitott pozíciók alapján.

A befektetési bank megjegyzi, hogy a bitcoin és az ether iránti érdeklődés az év első kilenc hónapjában változatlan volt. Az októberi árakció azonban jelentős érdeklődést váltott ki az intézményi befektetők részéről. Ezek a nagybefektetők kihasználták az alkalmat, hogy pozícionálják magukat a bitcoin ETF körüli piaci zsongásban.

A bitcoin nyitott pozícióinak összege a negyedik negyedévben már 4 milliárd dollár fölé emelkedett. A nyitott pozíciók értéke a befektetők által birtokolt fennálló származtatott ügyletek teljes értékét jelöli, jól mutatja az aktív kereskedési részvételt a piacon. Az ether határidős kereskedés az év során azonban továbbra is lemaradt. Az ETH határidős kereskedése a bitcoin határidős piacának mindössze 20-50%-át tette ki.

Az azonnali bitcoin ETF jóváhagyásával kapcsolatos várakozások a meglévő tőzsdén kereskedett termékek (ETP) és határidős ETF-ek irányába is megindította a tőkebeáramlást.  Összesen 1,9 milliárd dollár nettó beáramlást értek el az év utolsó negyedévében ezek a termékek a jelentés szerint.