2023 első negyedévére 70%-kal csökkentek a kriptocsalások

A blokklánc elemzéssel foglalkozó cég, a TRM Labs nemrégiben új elemzést tett közzé, amelyből az derült ki, hogy 2023 első negyedévében 400 millió dollárt loptak el különféle kriptocsalásokkal. A dokumentum szerint ezt az összeget 40 különféle támadással szerezték meg a támadók. Az összes óriási, viszont pozitív, hogy 2022 első negyedévéhez képest 70%-os az elveszített összeg nagysága.

A kriptocsalások száma csökkenő trendet mutat

És nem csak a teljes összeg, hanem a támadásonkénti összeg mértéke is változott. Hiszen 2022 első negyedévében átlagosan egy támadásban 30 millió dollár veszett el, 2023 első negyedévében pedig átlagosan már csak 10,5 milió. Jó hírként lehet hozzátenni azt is, hogy a projektgazdák hozzáállása okán egyre több támadó juttatja vissza az ellopott összegeket egy jutalomért cserébe. A 2023-as támadások esetén az ellopott tőke több mint felét sikerült így visszaszerezni. Például ott volt az eset, amikor még márciusban egy hacker ellopott a Tender.firől 1,5 millió dollárt.  Ő 850 ezer dolláros jutalomért cserébe visszaadta az összeget.

A csökkenésnek egyébiránt többféle oka lehet. Lehet, hogy nem minden eset került napvilágra, de az is lehet, hogy a kriptotőzsdéken szigorodó azonosítások miatt nehezebbé vált a lopott coinok pénzre váltása. De a szabályozói fellépés keményedése is hozzájárult a csökkenéshez. Mert például a Tornado Cash elleni amerikai fellépés 2022. augusztusában minden Tornadóhoz kapcsolódó tőke mozgását és elérhetőségét nagyon bekorlátozta. És több nagyon komoly rendőrségi ügy is segített abban, hogy egyes csalóknak elment a kedve a támadásoktól. Ráadásul egyre jobbak a lehetőségek az ellopott források lekövetésére is. Szóval nem annyira könnyű már nagy összegeket büntetlenül ellopni a kriptovilágban, mint pár éve.