2023 lehet a bitcoin bányászok számára a nagy fordulópont

Nem először beszélünk vagyis írunk arról, hogy milyen zsúfolt éve van a Bitcoin bányászatnak az idei évben. A sokáig tartó medvepiaci körülmények, az emelkedő energiaköltségek és a megnövekedett bányászati nehézség senkinek nem könnyítette meg a dolgát a profitszerzésre. Viszont egyre több és több jel mutat arra, hogy a nehéz időknek vége. Nem is olyan régen a Blockware Solutions egyik elemzője posztolt a Twitteren erről.

Ezért jönnek jó idők a Bitcoin bányászok számára

Azt ugye már láttuk, hogy a BTC egy kifejezetten ellenálló eszköz a piaci viharokkal szemben. A limitált kínálat, a felhasználási lehetőségek bővülése vagy éppen a bankokkal kapcsolatos negatív érzések egyre vonzóbbá teszik a Bitcoint. És ha a Bitcoin iránt nagy az érdeklődés, akkor a bányászatnak is jó a helyzete. Az elemző arra is rávilágított, hogy az ASIC gépek fejlődése egyre lassabb, azaz egy új bányászgép megjelenésétől a régiek még nem lesznek teljesen elavultak. Így a hálózati hashráta növekedési üteme is lassulni fog. Ez jelentősen befolyásolja a profitabilitást. Mert mostantól már nem fog lemaradni az a bányász, aki nem rohan azonnal megvenni a legújabb gépet és a régebbi eszközök is versenyképesek tudnak maradni hosszabb ideig.

Pluszban pedig növekedett az áremelkedésben és a hashrátában megjelenő növekedés közötti időkülönbség. Új hashráta hozzáadásához ugyanis a bányászoknak energiát kell szerezniük, infrastruktúrát kell építeniük, plusz gépeket kell vásárolniuk. Összességében tehát elmondható, hogy a jelenleg piacon lévő bányászok sokkal tovább tudnak versenyképesek maradni, mert egyre nehezebb az új bányászoknak belépni a piacra és így növelni a hashrátát.

A Blockware elemzője a tranzakciós díjak hatását is megvizsgálta a Bitcoin bányászat vonatkozásában. A Bitcoin NFT-k megjelenése egyértelműen segített növelni a tranzakciós díjak mértékét és így növelni a bányászok profitját. Ez különösen fontos az alacsony blokkjutalmak vonatkozásában, amikor például egy felezésnél ezek a jutalmak is feleződnek. Plusz tényező még a bányászok pozitív jövőképe vonatkozásában az, hogy ahogy csökken a Bitcoin jövőbeni kínálata, úgy növekszik a még nem “kibányászott” coinok dollárban kifejezett értéke is. A végén pedig ugye egyszer csak már szinte már alig jövőbeni “kínálat”, tehát egyre kevesebb BTC lesz a tőzsdéken. Ahogy pedig az elfogadottság és a használat növekszik, ez együtt árfelhajtó hatású lesz a maradék bányászati lehetőségekre.