Ezekkel a PoW algoritmusokkal keresnek most nagy pénzt a bányászok

Nyolc hónappal ezelőtt jelentős változás következett be a proof-of-work (PoW) kriptobányászatban: ekkor tért át az Ethereum a PoW-ról a Proof-of-Stake (PoS) protokollra, ami feleslegessé tette az ETH bányászok munkáját. A Kadena, a Scrypt és a Cuckatoo32 voltak talán a változás legnagyobb nyertesei, azóta azonban fordult a világ, és míg a Scrypt továbbra is a legjövedelmezőbb algoritmusok között van, addig a másik kettőt leváltotta a Kheavyhash és az Eaglesong.

Bár a bitcoin (BTC) bányászata továbbra is nyereséges, a vállalkozó kedvű bányászok már rég nem ezt tartják a legnyereségesebb tevékenységnek: a Bitcoin.com összesítése szerint a BTC csak az ötödik helyen áll a bányászható kriptodevizák hozam szerinti rangsorában. Nézzük, hogy kik előzik meg:

Kaspa (KAS) – Bitmain KAS Miner KS3

A legjövedelmezőbb PoW érme az elérhető adatok és kalkulációk alapján a Kaspa (KAS). Bányászata grafikus feldolgozó egységekkel (GPU) történik a Kheavyhash algoritmus használatával, de a Bitmain kifejlesztett egy ASIC célgépet is kifejezetten a KAS bányászatára, mely várhatóan idén augusztusban fog a piacra kerülni. A május 23-i archivált adatok alapján, ha a KS3 jelenleg elérhető lenne, akkor 0,12 dolláros kilowattóránkénti (kWh) áramköltséggel kalkulálva  napi 2045 dolláros nyereséget generálna az USA-ban. A gép ezek alapján 25 nap alatt térülne meg, hiszen ára 49 800 USD lesz.

Scrypt – Bitmain Antminer L7 (9.5Gh)

A következő figyelemre méltó PoW algoritmus a Scrypt, amelynek segítségével a bányászok Scrypt-kompatibilis ASIC eszközeiken tudnak bányászni olyan kriptókat, mint például a dogecoin (DOGE) és a litecoin (LTC). Ilyen eszköz például az Antminer L7: a számítások szerint egy 9,5 gigahash/s (GH/s) hashpowert nyújtó eszköz napi 13,66 dolláros nyereséget termel. A Bitmain L7 egységei jelenleg készlethiány miatt nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, de egy gép ára legutóbb 8550 dollár volt.

Nervos (CKB) – Bitmain CKB Miner K7

A bányászgépek közül is kiemelkedik az Antminer K7, ami egy olyan Eaglesong-kompatibilis ASIC, amely körülbelül 63,5 terahash/s (TH/s) hashpowert tud leadni. Jelenleg ez a gép is készlethiányban szenved, legutóbb a Bitmain kínálatában 4748 dollárért szerepelt. Ez az Antminer kizárólag a viszonylag ismeretlen Nervos (CKB) érme bányászatára lett tervezve, és aktuális számítások szerint kb. napi 8.7 dollárt tud termelni.

Kadena (KDA) – Bitmain KDA Miner KA3

A Kadena konszenzus algoritmusa is figyelemre méltó hozamot tud termelni a Kadena (KDA) érmék bányászatával – és nem meglepő módon ehhez is a Bitmain gyártja a legjobb gépeket. A Kadenához kompatibilis Antminer KA3 egy igazi erőgép a maga 166 terahash/s (TH/s) hashpowerével. A jelenlegi KDA árfolyamok alapján ez a berendezés becslések szerint napi 6,79 USD nyereséget hozhat. 

SHA256 – Bitmain Bitcoin Miner S19 XP Hydro

Ahogy a cikk elején is írtuk, az SHA256 algoritmus továbbra sem elhanyagolhat, mint az ASIC bányászat ötödik legjövedelmezőbb konszenzus algoritmusa. Az erre leginkább alkalmas Bitmain Antminer S19 XP Hydro modell körülbelül 255 TH/s hashpowert kínál, és kilowattóránként (kWh) 0,12 dollár áron számolva az S19 XP Hydro napi 4,79 dollárnyi nyereséget generál. Jelenleg ez a piacon elérhető legjövedelmezőbb BTC bányász berendezés, de csak kevéssel előzi meg riválisát, a Microbt Whatsminer M53S++-t. A gyártó szerint a Microbt Whatsminer M53S++ 320 TH/s-t képes teljesíteni, ami 65 TH/s-vel meghaladja a Bitmain Antminer S19 XP Hydro modelljének kapacitását, azonban jelenleg ez sem kapható.

Összegzés

Az igazi kihívás sohasem az, hogy kiszámoljuk a jelenlegi hozamokat és teljesítményeket. A bányászok számára a legkritikusabb tényező az állandóan változó piac, illetve az, hogy sok bányászgép a jelenben hatalmas elméleti nyereséget tudna termelni, de mire leszállítják, addigra már idejétmúlt, gyorsan amortizálódó eszközökké válnak. Valójában a bányászat is egy számos kockázatot magában hordozó piac, ahol ráadásul a belépési küszöb is magasabb, mint a tőzsdei kereskedésben, vagy a kriptoipar többi tevékenységében.