2024 a stabilcoinok éve lehet

A stabilcoinok az elmúlt időszakban igencsak volatilis kriptopiacnak egyfajta stabilitást biztosítanak, emiatt pedig az elemzők úgy gondolják, hogy a jövő évben tovább nőhet a rögzített árfolyamú érmék népszerűsége.

A stabilcoinok kulcsfontosságú eszközzé váltak a kriptovaluták dinamikusan növekvő világában, viszonylagos stabilitást biztosítva az egyébként volatilis piacon. A 2024-es évre vonatkozóan több szakértő is úgy gondolja, hogy amellett, hogy robbanásszerűen megnőhet a stabilcoinok iránti kereslet, az érmék rögzített árfolyama miatt az intézményi befektetők is nagyobb bizalommal léphetnek a kriptotérbe.

Nagyot emelkedhet az alacsony volatilitású érmék iránti kereslet

Az elmúlt két évben a stabilcoinok globális piaci kapitalizációja jóval 100 milliárd dollár fölé emelkedett, főként a DeFi alkalmazásoknak köszönhetően. Ahogy a kriptopiac évről évre egyre nagyobb teret hódít, a felhasználók és a cégek egyaránt felismerik a stabilitás, a biztonság és a gyorsaság kombinációjának fontosságát a tranzakciókban, amelyet a stabilcoinok kínálnak.

Jelentős fejlődést tapasztalhatunk a szabályozási környezetben, 2024-ben például életbe lép majd az új európai keretrendszer, a MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), az egyértelműbb szabályozások miatt pedig nagyobb bizalommal fordulhatnak a kriptók felé az intézményi befektetők is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy várhatóan az alacsony volatilitású eszközök iránti kereslet fog a legnagyobbat emelkedni, ugyanis egyre több befektető – főleg a piacra frissen belépők – a stabilitást és a biztonságot keresi. Sokan például inflációs fedezeti eszközként használják a kriptókat, emiatt pedig próbálják a piaci kockázatokat csökkenteni.

A stabilcoinok nemcsak egy fiat valutához lehetnek kötve, hanem képesek egy valutakosár követésére is. Emiatt ezek az érmék kiváló lehetőséget biztosíthatnak a multinacionális szervezetek számára, amelyeknek szükségük van a hatékony, határokon átnyúló tranzakciókra. Emellett a globális kereskedelem elszámolási pénznemének megválasztása jelentős következményekkel jár, beleértve az árfolyamingadozásokat, a likviditást, a tranzakciós költségeket és a politikai döntéseket. Egy több pénznemhez kötött, alacsony volatilitású eszköz képes kezelni ezeket az összetett problémákat.

Megmarad a dollárhoz kötött érmék dominanciája

A digitális eszközök biztonságos használatához a felhasználóknak tudniuk kell, hogy az adott érme megfelelően van fedezve. A stabilcoinok szabályozása is ebbe az irányba halad: a MiCA például különbséget tesz a decentralizált platformok és a hitelfedezetű, engedélyköteles projektek között.

A túlbiztosításnak és az átláthatóságnak egyre nagyobb szerepe lesz a stabilcoinok esetében: ezek olyan tényezők, amelyek biztosítják a stabilcoin ökoszisztémák stabilitását és csökkentik a felhasználók által tapasztalt kockázatot.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a dollár alapú stabilcoinok várhatóan továbbra is népszerűek maradnak. Az elemzők szerint a dollárhoz kötött érmék dominanciája 2024-ben is megmarad, ugyanis az amerikai dollár globális befolyása a devizapiacokon, illetve a magas kamatlábak a stabilcoinok növekedését támogatják. Emellett a magas inflációval és a helyi valutájuk leértékelődésével küzdő országok felhasználói előszeretettel fordulnak a dollár és az euró, ezzel együtt pedig az ezekhez a valutákhoz kötött stabilcoinok felé is.