A pénzügyminiszterek is megszavazták az ún. MiCA-szabályozást

Az Európai Parlament a régóta várva várt kriptovaluta szabályozást, az úgynevezett Markets in Crypto Assets (MiCA) rendeletcsomagot 2023. április 20-án fogadta el. Nemrégiben pedig a csomagot jóváhagyta az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa is. Ez az Európai Unió Tanácsának egyik legrégebbi szervezete, amely az Európai Unió 27 tagállamának gazdasági és pénzügyminisztereiből áll. A május 16-án történt jóváhagyás során néhány módosítást is eszközöltek a szabályozáson.

A MiCA szabályozásra még mindig hosszú út vár

Két plusz szövegezés is bekerült a májusi módosítások eredményeként, amely egyes kriptoeszközök és források mozgatásához kötődik. A MiCA rendeletről már sokszor és sokat írtunk, célja, hogy egyértelmű és standard szabályozást biztosítson a kriptovaluták kereskedelméhez és használatához az Európai Unióban. Kriptovalutákra, digitális eszközökre, stabilcoinokra és egyéb tokenekre is vonatkozik. De nem csak ezt szabályozza a MiCA, hanem például a kriptotőzsdék regisztrációját és működését, valamint új kriptovaluták kibocsátását is. Most már egyértelmű, hogy milyen kockázati és biztonsági követelményeknek kell megfelelnie mondjuk egy stabilcoin kibocsátójának.

Ahhoz, hogy a MiCA tényleges EU-s törvénnyé váljon, közzé kell tenni az Európai Unió Hivatalos Közlönyében. Ezután fogják törvényként életbe léptetni, ami valamikor 2024. közepén történik majd meg. Összességében elég hosszú utat járt be a szabályozási csomag azóta, hogy először 2020-ban bevezetésre javasolták. Az elején a visszhangok nem voltak túl pozitívak, de ma már a kriptos piacokon vannak olyan hangok is, amelyek szerint lehetőséget is jelenthet a MiCA. Mivel így kevésbé lesz bizonytalan a szabályozó környezet, jóval egyszerűbb lesz akadályok és jogi szankcióktól való félelem nélkül működni az egész Európai Unióban.