2024-ben megduplázódhat a teljes kriptopiaci kapitalizáció, állítják az elemzők

A Bitfinex kriptotőzsde elemzői szerint a digitális eszközök piaci kapitalizációja 2024-ben elérheti a 3,2 billió dollárt, ha a kriptopiac elmúlt hetekben tapasztalható növekedése jövőre is folytatódik.

A legfrissebb piaci elemzésében a tőzsde a jelenlegi trendek és indexek segítségével készített előrejelzést a 2024-es évre vonatkozóan. A jelentés szerint 2024 mérföldkő lehet a kriptoszektor számára, mivel mind a lakossági, mind pedig az intézményi befektetők számának növekedése, illetve az árfolyamok emelkedése várhatóan jövőre is folytatódni fog.

Emellett a vállalat elemzői úgy gondolják, hogy a teljes kriptopiaci kapitalizáció elérheti a 3,2 billió dollárt. Ez a jelenlegi 1,73 billió dolláros piaci kapitalizációt figyelembe véve majdnem duplázódást jelentene.

Kedvezőnek tűnnek a makrogazdasági tényezők

A jelentés arra is kitér, hogy a globális makrogazdasági feltételek hogyan befolyásolhatják a digitális eszközök árát. A Bitfinex elemzői szerint a bérek, a kereslet és az infláció alakulása alapján a kriptók továbbra is növekedésre számíthatnak, főleg egy olyan zuhanó árfolyamokkal és magas inflációval tarkított 2022-es év után, amit még idén sem sikerült teljesen kiheverni.

“Az inflációs ráta az előrejelzések szerint 2024-ben is csökkenni fog. A tényezők kombinációja, beleértve a visszafogott világgazdaságot és a hatékonyabb ellátási láncokat, várhatóan alacsonyan tartja majd a nyersanyagárakat és támogatja a feldolgozóipart. A munkaerő-kínálat 2023 második felében megfigyelhető fellendülése valószínűleg mérsékli a béremelkedést, ami segít az inflációt kezelhető szinten tartani…” – olvasható a jelentésben.

Jövőre a kriptofelhasználók száma a 850 milliót is átlépheti

A cég 2024-es évre szóló, pozitív piaci előrejelzése a kriptovaluták és kriptovállalatok felhasználóinak növekvő számát is magában foglalja. A jelentés szerint, ha a jelenlegi trendek fennmaradnak, akkor a kriptofelhasználók száma 575 millióról 850 millió és 950 millió közé emelkedhet.

A bitcoin törvényes fizetőeszközzé tétele Salvadorban és a nemrég megválasztott bitcoinpárti argentin elnök szintén hozzájárulnak a jövő évi fellendüléshez. Emellett várhatóan a jövő áprilisi felezés után nagyot fog nőni a BTC árfolyama, ami a teljes kriptopiaci kapitalizációt is növelni fogja.

Egyébként a kriptopiac jövő évi növekedésével kapcsolatban a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong az X-en azt írta, hogy a kriptoellenesség rossz hozzáállás a jövő évi amerikai választások előtt, mivel már 52 millió amerikai használja az egyre nagyobb teret hódító digitális eszközöket.