2025-ben jöhet a mexikói digitális jegybankpénz

Victoria Rodriguez, mexikói jegybankelnök szerint az új szuverén digitális valuta segítségével még több polgár fog bekapcsolódni a hagyományos bankrendszerbe. “A központi bank által kibocsátott fizetőeszköz nem váltaná fel a fizikai bankjegyeket, hanem bővítené az ország valutájának jelenlegi hasznosságát.” – tette hozzá.

A Statista szerint a mexikói lakosság mindössze 38,4%-ának van bankszámlája. A gazdaság jelentős mértékben papírpénz használatra támaszkodik, ami különösen az informális szektorban érhető tetten. A gazdaság nem adóztatott része Mexikóban 2020-ban elérte a bruttó hazai össztermék 22%-át.

A mexikói jegybank friss közleménye azt jelzi, hogy a jegybank nyitottabbá vált a digitális pénzek, mint bitcoin, ethereum, cardano stb. szabályozásának lehetőségére is, amelynek célja elsősorban a tranzakciókat folytató állampolgárok védelme lenne. Itt említsük, amikor egy jegybak fogyasztóvédelemről beszél, akkor az általában annyit jelent, hogy egy hiperbürokratikus (lásd Európai Unió, EKB – Lagarde), úton-útfélen személyazonosítással átfűzött, a hagyományos banki szereplőknek lejtő rendszert jelent, amiből az átlagpolgár semmit se profitál. Ergo a mexikói jegybank a CBDC kibocsátással a fiatpénzrendszer korrupt, elinflált és elitista módszereit örökítené tovább.

A mexikói CBDC-hez vezető út

2021 decemberében a Banxico jegybank bejelentette, hogy a CBDC tervezett indulási éve 2024 lesz. A bank múlt évben megkezdte a tárgyalásokat a pénzintézetekkel az államilag támogatott digitális jegybankpénz bevezetésének technikai lehetőségeiről. A bank azt már közzé tette, hogy a SPEI bankközi fizetési rendszer elemeit fogja használni a fejlesztés során és hogy szorosan együttműködik a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS). Hogy ennek a fiatpénz 2.0-ának pontosan mennyi köze lesz a blokkláncokhoz és a decentralizációhoz, azt inkább ne is forszíorzzuk, véleményünk szerint zéró.

Szerencsére vannak kezdeményezések a publikus blokkláncokon alapuló kriptovaluták terjesztésére is. 2021 júniusában Ricardo Salinas Pliego, Mexikó harmadik leggazdagabb embere bejelentette, hogy bankjában, a Banco Aztecában infrastruktúrát épít ki a bitcoin (BTC) elfogadására. A központi bank, a pénzügyminisztérium és az értékpapír-felügyelet tisztviselői azonban akkor azzal a figyelmeztetéssel álltak elő, hogy a bitcoin nem törvényes fizetőeszköz Mexikóban, és ezért a pénzügyi intézetek nem kínálhatnak kriptográfiai termékeket. “Bár helyettesíthetőek, de nem töltik be a pénz funkcióit, mivel fizetési módként korlátozott az elfogadásuk, és nem felel meg mint tartalékeszköz vagy értékreferencia – figyelmeztettek akkor az illetékesek.

Mindezt jelenti ki egy olyan jegybank, aminek a hivatalos fizetőeszköze (MXN) 1970-től számítva évente átlagosan 19,59%-ot veszített értékéből.

Forrás: https://www.inflationtool.com/mexican-peso/1970-to-present-value