21 terabájtnyi tudást archivál a GitHub a Spitzbergákon az apokalipszisre készülve

A GitHub már készül a világégésre. A Microsoft által felvásárolt nyílt forráskódú adattár 21 terabájtnyi számítástechnikai tudást archivált egy Spitzbergákon található használaton kívüli szénbányában.

Így ír a GitHub az arktikus misszióról:

A GitHub Arctic Code Vault egy megőrzött adattár az Arctic World Archive (AWA) keretein belül egy nagyon hosszú élettartamú levéltár létesítményben 250 méter mélyen egy arktikus hegy permafrosztja alatt. Az archívum a Spitzbergákon egy használaton kívüli szénbányában található, közelebb az Északi-sarkhoz, mint az északi sarkkörhöz. A GitHub minden aktív nyilvános adattárról pillanatfelvételt készített 2020.02.02-án, és ezeket az adatokat a sarkvidéki kód-tárolóban tárolja el.

Ez azt is jelenti, hogy a Bitcoin és a hozzá kapcsolódó open-source fejlesztések is elérhetőek lesznek a világégés utáni civilizációk számára, legalábbis akkor, ha lesz eszközük korunk adatainak futtatására a kvantumszámítógépeikkel (bár meglehet, 2500-as évekre azok is ósdinak fognak számítani). Szerencsére a GitHub a dekódolásra is gondolt és egy “használati útmutatót” (Tech Tree) mellékel a jövő uralkodó egyedei számára. Szóval innen már csak remélni tudjuk, hogy poszt-apokaliptikus leszármazottaink nem követik el ugyanazok a hibákat – különösen a pénzügyi rendszer kialakítása során –, mint amit a jelenkorunk bankárai elkövettek/nek.

Megint csak a GitHub:

A Tech Tree gyorstalpalóként szolgál a szoftverfejlesztéshez és a számítástechnikához összekapcsolva az archívum útmutatójával. Leírja, hogyan lehet visszafejteni a nyers adatokat a forráskódig és kivonatolni a projekteket, könyvtárakat, fájlokat és adatformátumokat.

A Long Now Civilizációs Kézikönyv ihletésével (és annak elemeivel) az archívum információkat és útmutatásokat is tartalmaz nyílt forráskód alkalmazását illetően, annak kontextusáról a mindennapi használatához arra az esetre, ha a jövő olvasóinak a technológiákat a semmiből kell újjáépíteniük.

További infó megtalálható a GitHub e célra készült honlapján.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.