23 milliószor sikerült megsértenie a pénzmosás elleni törvényeket egy ausztrál banknak

A Westpac Ausztrália második legnagyobb pénzügyi intézménye. Egy friss jelentés szerint az elmúlt években 23 milliószor sikerült megsérteniük a nemzetközi és hazai pénzmosásra (AML) vonatkozó szabályokat. Meg is lett a bünti: 21 millió ausztrál dollárt kell fizetnie minden egyes alkalom után!

Rájár a rúd az ausztrál bankra

A patinás bankot nem csak a pénzmosás ellenes törvények áthágásával vádolják, de a nevéhez köthető a történelem egyik legnagyobb terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó büntetése is. 23 milliószor hagyta figyelmen kívül a szigorú nemzetközi AML-szabályokat. A Wall Street Journal cikke szerint 7.5 milliárd dollár értékű nemzetközi tranzakcióról van szó.

Pedig a bankot jó hírnevéről, megbízhatóságáról, törvényfélő pénzügyi eljárásairól ismerték szerte a kenguruk országában.

Botrányról-botrányra bukdácsol az ausztrál bankszektor

A probléma nem a Westpac-cal kezdődik. Egy évvel ezelőtt az ország legnagyobb hitelezőjét, a Commonwealth Bank of Australia-t vádolták meg 53 800 pénzmosáshoz köthető törvényszegéssel. Az ügyet 700 millió ausztrál dollár bírsággal sikerült elsimítania a banknak, jogi költségek figyelembe vétele nélkül. Ez volt Ausztrália történetének eddigi legnagyobb vállalati polgári peres büntetése amire a Westpac friss botránya bőven ráduplázhat.

A Westpac úgy védekezik, hogy a bank állítólag önbevallást tett az Austrac-nak (Ausztrál Tranzakció Jelentés és Elemzési Központ), de már a Westpac vezérigazgatója, Brian Hartzer is elismerte, hogy a banknak többet kellett volna tennie.

Austrac beszámolója szerint a jogsértések 2013 és 2019 között történtek és valószínűleg annak következményei voltak, hogy Westpac a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatkezelésével és betartásával kapcsolatosan ad hoc megközelítést alkalmazott. A bank állítólag még a börtönben ült gyermekpornográfiát elkövető személyek számlanyitását se korlátozta.

A Westpac részvényárfolyama a botrányra 3,3%-os eséssel reagált és 4 év után profitfigyelmeztetést kellett kiadjon. A 3 éve bankigazgató Hartzer menti ami menthető és megígérte, hogy javítani fognak az AML-eljárásaikon.

Közben már Új-Zéland központi bankja is bejelentette, vizsgálatot kezdeményez az ausztrál bank helyi leányvállalatával szemben.

A kriptovalutákat használókat visszatérően gyanúsítják pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával. De összehasonlítva a Westpac bank több éves mulasztásával, a felhasználók a piac méretéből adódóan sem képesek ilyen mértékű visszaélésekre. A kriptovaluták szoftver-vezérelt, automatizált tranzakciókat testesítenek meg, amiket egy nyilvános, mindenki számára követhető főkönyvön tárolnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük