Commonwealth Bank of Australia sikeresen tesztelt egy privát blokklánc rendszert a nemzetközi kereskedelemben

A Commonwealth Bank of Australia (CBA) a mai napon adta hírül, hogy újra sikeresen alkalmaztak blokklánc technológiát a nemzetközi kereskedelemben egy szállítmány nyomon követésére.

Ausztrália egyik legnagyobb bankja, a CBA, hétfői közleményben jelentette be, hogy mintegy 17 tonna mandulát szállítottak Ausztráliából Németországba aminek az útját és egyéb paramétereit egy saját fejlesztésű ethereum-alapú privát blokklánc platform segítségével követtek nyomon.

A blokklánc rendszerben résztvevő csomópontok az ellátási lánc fontosabb pontjain elhelyezkedő partner vállalatokat is magukba foglaltak, mint a mezőgazdasági cég Olam Orchards termelőt, a fuvarozókat és szállítmányozókat, valamint a kikötők kezelőit, a Patrick Terminals és Port of Melbourne vállalatokat.

A rendszer az elosztott hálózaton tárolja a konténerek adatait, dokumentumait és pénzügyi tranzakcióit. A partnerek szimultán és valós időben ellenőrizhetik és követhetik nyomon a szállítmány útját. A tárolt adatok közé tartozik például a szállítmány aktuális helyzete, a konténerek hőmérséklete és nedvessége.

“Ilyen szintű adatok segítségével a logisztikai partnerek nagyobb átláthatóságot és hatékonyságot kapnak a termékek aktuális tartózkodási helyéről, állapotáról és eredetiségéről,” közölte a bank a bejegyzésben.

Az Olam Orchards logisztikai menedzsere, Emma Roberts a következőket fűzte a közleményhez:

“A kereskedelmi hatékonytalanság extrém kedvezőtlen ebben az üzletágban. Életbevágó, hogy a szektor egységesen vizsgálja a feltörekvő technológiát annak érdekében, hogy egy sokkal átláthatóbb és hatékonyabb platformot hozzon létre.”

A Commonwealth Bank of Australia nem először tesztel blokklánc rendszereket nemzetközi szállítmányok nyomon követésére. Közel két évvel ezelőtt a Wells Fargo bankkal közösen gyapotot szállítottak Kínába, ahol szintén blokklánc rendszereket alkalmaztak a nyomon követés során. Egy évvel korábban a bank bejelentette, kötvényeket szándékoznak kibocsátani egy blokklánc rendszeren keresztül. 2017 elején a bank bejelentette, közel 1 milliárd dollárt kíván költeni privát blokklánc rendszerek fejlesztésére.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!