230 millió dollár. Ennyi bitcoint öntött a piacokra az Mt. Gox vagyonkezelő az elmúlt 4 hónapban

Nobuaki Kobayashi, a múlt ködébe vesző meghibásodási pont, a centralizált és csődbe ment ‘kripto-kofa’ Mt. Gox vagyonkezelője egy új nyilatkozatot tett közzé amiben felsorolja mennyi bitcoin és bitcoin cash-t értékesített az elmúlt négy hónapban.

230 millió dollár 4 hónap alatt

Kobayashi jobbról

Kobayashi, akit ma már csak a tokiói bálnának emlegetnek mióta 2017 harmadik negyedévétől többszöri körben nagy mennyiségű BTC-t dobott a piacra, az utolsó körben 24 658 bitcoint és 25 331 bitcoin casht értékesített, ez mai áron 230 millió dollárnak felel meg.

A friss nyilatkozat a 10. hitelezői találkozótól (2018. március 7.) induló tranzakciókat számítja egészen a hivatalos polgári rehabilitációs eljárás nyilatkozatának kiadásáig.

Június utolsó hetében a japán bíróságok döntése értelmében a tőzsde vagyonkezelője megkezdhette a polgári kártérítést bitcoinban, amivel nagyobb részben lezárult a korábbi bitcoin eladási hullám a piacokon.

A vagyonkezelő Kobayashi ezt megelőzően kritikák özönét kellett fogadnia, mivel a kriptovaluta befektetők szerint a sorozatos bitcoin eladásai a kriptotőzsdéken hozzájárultak a bitcoin árfolyam idei gyenge szerepléséhez.

Összességében az utolsó tranzakciói során a vagyonkezelő 1 BTC-t átlagosan 8111 dollárért, míg bitcoin cash-t 1195 dollárért váltott át 230 millió dollárnyi fiat pénzre a vagyonkezelő.

Kobayashi a nyilatkozatban jelezte, hogy tájékoztatni fogja a hitelezőket a következő lépésről.

Egy kis múltidéző

Az Mt. Gox volt a történelem legnagyobb bitcoin rablásának ahol hackerek mintegy 850 000 bitcoint loptak el. Az Mt. Gox 2010 és 2013 között volt mikor a teljes bitcoin kereskedési volumen 70%-át is uralta.

A kriptotőzsde hosszas vajúdás után végül 2014. márciusban ismerte el hogy hackerek 100 000 bitcoin saját és 750 000 ügyfélletétet loptak el. Az akkori árakon mintegy 450 millió dolláros rablás ma már több milliárdot ér és következményeként legalább egy évre visszavetette a bitcoin és tágabb értelemben a kriptopénz ökoszisztéma fejlődését.

Mark Karpeles, aki anno még Jed McCalebtől (Ripple, Stellar alapító) vette az Mt.Gox domain nevet, 2015-ben egy kis időre börtönbe csukták, de 2016-ban óvadék fejében szabadlábon védekezhetett és 2017-ben nem bűnösnek vallotta magát. Jelenleg a London Trust Media VPN szolgáltató technológiai igazgatója.

Hogy hogyan kaphatott ilyen állást, mialatt bizonyítottan kiderült, az Mt.Gox hackek azért voltak lehetségesek, mert az Mt.Gox túlzottan sebezhető volt ekkora összegek tárolásához és tranzakciók feldolgozására.