240 millió dollárnyi BTC-t ad el az amerikai kormány?

A bitcoin árfolyama szerény csökkenést mutat, miután az amerikai kormány 3940 BTC-t utalt át a Coinbase Prime-ra.

Az amerikai kormány 240 millió dollár értékű bitcoint (BTC) utalt át egy Coinbase Prime címre. Az Arkham Intelligence szerint a Coinbase-nek küldött 3940 BTC-t eredetileg a Silk Road árusítójától és kábítószer-kereskedőjétől, Banmeet Singh-től kobozták el a januári tárgyalásán.

2021 végén az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) több mint 50 000 BTC-t foglalt le 3,4 milliárd dollár értékben az illegális Silk Road piactértől. Körülbelül öt hónappal később a hatóságok 9 861 BTC-t értékesítettek több mint 215 millió dollárért. 2023 júliusáig további több mint 9000 BTC-t adtak el, így a kormány tárcájába mintegy 30 000 BTC került.

Később a bíróságon megerősítették, hogy az amerikai kormány összesen 69 370 BTC-t és más, a Silk Road dardwebes piactérhez kapcsolódó kriptovalutákat foglalt le. A hatóságok legutóbbi bitcoin-mozgatása áprilisban történt, amikor mintegy 2 milliárd dollár értékű BTC-t utaltak át.

Az amerikai kormány elképesztő mennyiségű bitcoinnal rendelkezik, amit lefoglalások és vagyonelkobzások révén szerzett. A Lookonchain szerint az ország 213 546 BTC-t birtokol, körülbelül 13,07 milliárd dollár értékben.

Piaci hatás és szabályozási ellenőrzés

A közelmúltbeli eladás azonnali hatással volt a kriptopénzpiacra. A szerdai tranzakciót követően a teljes kriptopénzpiac szerény visszaesést mutatott, a BTC árfolyama 60 800 dollár alá esett. A cikk írásakor az eszközzel 61 000 dollár körül kereskednek.

A Coinbase Prime, a legutóbbi tranzakcióhoz használt platform a kormányzati likvidálások kedvelt eszközévé vált. Azonban maga a Coinbase is szembesült a szabályozói ellenőrzéssel. Gary Gensler vezetésével a SEC azzal vádolta meg a tőzsdét, hogy be nem jegyzett értékpapír-platformot üzemeltet és engedély nélküli bróker-kereskedőként jár el.

A Coinbase tagadta ezeket a vádakat, és bíróságra vitte az ügyet, azzal érvelve, hogy a SEC elmulasztott egyértelmű szabályozást és regisztrációs folyamatokat biztosítani a kriptovállalkozások számára.

A Silk Road, a Ross Ulbricht által 2011-ben létrehozott darkwebes piactér a bitcoin és a darknet történetének egyik legismertebb szereplője volt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2013-ban letartóztatta Ulbrichtet, ami a Silk Road bezárásához vezetett.