1,7 milliárdért 25 ezer Bitcoin vásárlást tervez egy perui aranybánya?

Érdekes bejelentés látott napvilágot, miután egy perui aranybányász cég, a Nilam Resources hivatalosan is kijelentette, hogy 24 800 Bitcoin megvásárlását tervezi.

A jelentős vásárlás akár az ökoszisztémára is hatással lehet, de sokan kételkednek a hír valódiságában.

1,7 milliárd dolláros Bitcoin vásárlás?

A Nilam Resources 1,7 milliárd dolláros, 24 800 Bitcoinról BTC Price BTC Price szóló vásárlási törekvését a Xyberdata Ltd-vel kötött szándéknyilatkozat bizonyítja. Ennek értelmében megvásárlásra kerül a mauritiusi székhelyű MindWave speciális célú társaság, amely a digitális eszközök tartására és a Bitcoin fedezet biztosítására lesz hivatott.

A vállalat vezérigazgatója, Pranjali More elismerte a csapat elmúlt hónapokban tett erőfeszítéseit és kiemelte a vállalat elkötelezettségét az átláthatóság, az innováció és a fenntarthatóság elvei iránt, hangsúlyozva a befogadó és fenntartható pénzügyek jövője melletti elkötelezettséget. Ezek az eszközök megerősíthetik a vállalat azon képességét is, hogy tőkét biztosítson a magas hozamú projekt befektetésekhez.

A vásárlás a két nagy aranybányászati, és további három, arany, ezüst és rézben gazdag bányakoncesszióval rendelkező vállalatot új szintre emelheti. A Nilam Resources olyan neves cég mellett kerülhetne említésre, mint a jelentős Bitcoin befektetésekkel rendelkező MicroStrategy. Azonban az akvizíció feltételeinek és a további stratégiai programoknak a részleteit csak a későbbi megállapodások tartalmazzák majd.

A közösség gyanakszik, nem hisznek a hatalmas vásárlásban

Függetlenül a hírt követő örömtől, a Bitcoin közösség tagjai szkeptikusak és több fontos iparági vezető is cáfolta a bejelentést. Sokan spekulációt gyanítanak és óvatosságra intik a piaci szereplőket.

“Egy mémbolygón élünk, ki tudja, mi történik”

– Fejezte ki a bizonytalanságát a BTC elemző Dylan LeClair.

Egy elemző szerint a szándéknyilatkozat csak egy lépés, a valódi végrehajtás nem lesz ilyen egyszerű. Max Keiser műsorvezető és filmkészítő szerint a hír egy egyszerű “pump and dump” stratégia része. Míg Tuur Demeester, az Adamant Research elismert elemzője szerint ez nem egy hatalmas hír, hanem egy filléres, 5 millió dollárnál alacsonyabb kapitalizációjú részvény mutatványa. Egyes hírportálok szintén félrevezetésnek ítélték a hírt, ami további gyanakvásra ad okot.

Mindez szélesebb körű szkepticizmust tükröz a Nilam Bitcoinra való átállásának motivációival kapcsolatban, megkérdőjelezve a vállalat pénzügyi stratégiájának szilárdságát. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő óvatosság és a körültekintés elengedhetetlen a kriptopiacon.