2700 bitcoin bányászgéppel lopták az áramot

Paraguay 2738 ASIC bitcoin bányászgépet foglalt le, miközben folytatódik az állam áramlopás elleni fellépése.

Az energiaigényes kriptobányászat ellentmondásos helyzetbe került Paraguayban.

Ingatlannal együtt foglalták le a bitcoin bányászgépeket

2738 kriptobányászati ​​egységet tartalmazó ingatlant foglaltak le a paraguayi Salto del Guairában, miután az Országos Villamosenergia-hivatal (ANDE) méretlen áramcsatlakozást (értsd: áramlopást) észlelt a környéken. Az ország szenátusa előtt van jelenleg egy törvényjavaslat a kriptobányászat és más kriptovaluta tevékenységek betiltása kapcsán, ami átfogó törvényhozást és a nemzeti áramszolgáltatóra nézve biztosítékot hozhat majd.

Az ANDE mesterséges intelligenciát és energiaelosztási elemzést használt az áramlopás feltérképezésére, amely becslése szerint havi 1,1 milliárd guaránit (kb 146 000 dollárt) vitt el az illegális áramvételezés. Az ingatlanon öt transzformátort is lefoglaltak. Az illegális művelet üzemeltetői ellen összesen négy büntetőeljárás is indulhat.

Ezen kívül legalább két másik akciót hajtottak végre illegális kriptofarmok ellen Paraguayban májusban, bár ezeknek a razziáknak sokkal szerényebb eredményei voltak. Valamennyi kormányzati intézkedés több szervet érintett, köztük az Országos Rendőrséget is.

Paraguay a kriptobányászat menedékének számított, mivel a Paraná folyón lévő Itaipu-gát erőműből származó vízenergia-ellátás bőséges és olcsó volt. Az ország azonban nem rendelkezett jogi alappal ezekhez a műveletekhez. Ráadásul a jelentős energiahasználat áramkimaradásokhoz vezetett a régióban. A szabályozó ezért új jogszabályokat vezetett be 2021-től.

A kriptovaluta törvényt megvétózták, bányászati ​​tilalom fenyeget

Mario Abdo Benítez akkori elnök megvétózta a törvényjavaslatot, kifejezetten kifogásolva a bányászattal kapcsolatos rendelkezéseket. A törvény eredeti formában ugyanis ösztönözte a kriptovaluta bányászatot, igazi bányász-paradicsommá szerették volna tenni vele az országot. A kriptobányászat azonban most az ország energiaforrásait elveszi a többi gyorsan fejlődő nemzeti iparágtől, miközben azonban jelentős pénzt is hoz a hatalomnak. Ezért a törvényhozás vétójogának megdöntésére tett kísérlet kudarcot vallott.

A kriptobányászat továbbra is működik tehát Paraguayban, de egy áprilisban előterjesztett törvényjavaslat most új fenyegetéssel állt elő, amely betiltaná virtuális eszközök vagy kriptoeszközök, kriptovaluták létrehozását, őrzését, tárolását és forgalmazását, valamint kripto adminisztrációs farmok telepítését Paraguay területén.

A tilalom 180 napig lenne érvényben, vagy addig, amíg meg nem születik az átfogó jogszabály, és az ANDE nem tudja garantálni a megfelelő áramellátást az országban. A törvényjavaslat külön kiemeli az országban burjánzó illegális bányászatot. Az ideiglenes betiltásról szóló törvényjavaslatot mellőzték, de a vita hivatalosan csak „elhalasztottnak” minősül. Így kérdéses a jogalapja a bányászfarmok lefoglalásának is.

Paraguay továbbra is jelentős bányászati ​​létesítmények otthona. A Bitfarms és a Marathon Digital is jelentős bányászati ​​tevékenységet folytat az országban. Novemberben pedig a Tether jelentette be, hogy ők is bányászati ​​létesítményeket építenek Paraguay területén.