Elfogadta az ország szenátusa a paraguayi kriptotörvényt

A paraguayi szenátus csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szabályozni kívánja a Bitcoin és a kriptovaluták kereskedelmét és bányászatát az országban. Fernando Silva Facetti szenátor, a törvényjavaslat egyik megalkotója a Twitteren azt mondta, hogy a jogszabályjavaslat most a paraguayi képviselőház elé kerül. Az új paraguayi kriptotörvényt majd 2022-ben vitatják meg.

A törvényjavaslat most még nem teszi a Bitcoint törvényes fizetőeszközzé Paraguayban. A jogszabály tervezetben kiemelten kezelik, hogy megnövelik a szabályozói biztonságot a Bitcoin bányászat terén. Emellett az átfogó cél az is, hogy befektetőknek erős védelmet nyújtsanak a Bitcoin szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokkal szembe.

kriptotörvény

Ezzel az új törvénnyel szeretnénk üdvözölni a kriptovaluták kínálta innovációt Paraguayban,” – mondta Carlitos Rejala kongresszusi képviselő. „Ez az új jogszabály a terület számos hazai és külföldi szakértő nagyon erős és fáradságos csapatmunkájának az eredménye.”

A paraguayi kriptotörvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagyni

Az azonban még nem világos és egyértelmű, hogy a hosszadalmas és bonyolult paraguayi törvényhozáson hogyan sikerül végigtolni az új törvényjavaslatot.

Míg Salvador törvényjavaslata mindössze néhány oldalnyi szöveg volt, és könnyen lehet, hogy a valaha elfogadott legkedvezőbb Bitcoin törvényt vezette be, a paraguayi törvénytervezet teljesen más hangot ütött meg. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez éles ellentétben áll a többi közép-amerikai ország barátságosabb jogszabályaival. A paraguayi szenátus által jóváhagyott törvényjavaslat kimondja, hogy a Bitcoin bányászatban érdekelt magánszemélyeknek vagy cégeknek engedélyt kell kérniük az ipari kategóriájú energiafogyasztáshoz. Az engedély megadása után azonban az entitásnak tovább kell lépnie, és külön engedélyt kell kérnie a Bitcoin bányászatához is.

“A törvényjavaslat szerint a Bitcoin bányászok „több ezer megawattot kapnak abból a villamos energiából, amelyből Paraguay jelenleg többletet termel.”. A törvénytervezet szövege megjegyezte, hogy a kriptoszegmenst a Paraguayi Ipari és Kereskedelmi Titkárság, a Nemzeti Értékpapír Felügyelet, a Pénzmosás Elleni Hivatal és a Nemzeti Villamosenergia Hivatal közösen szabályozza majd.

A kriptoeszközökkel végzett tranzakciókkal összefüggésben a Nemzeti Értékpapír Felügyelet fogja megállapítani a regisztrációs követelményeket a részvevő ügynökök számára. Ők a kriptopiacon és az értékpapírpiacon tárgyalások, kompenzáció, letétkezelés és közvetítés céljából végezhetnek majd tevékenységet.” – osztotta meg Silva Facetti egy másik tweetben.