3 indok amiért érdemes kriptopénzt tartogatni a nyugdíjas évekre

Sose késő elkezdeni spórolni a nyugdíjas évekre. A legtöbben ilyenkor kifejezetten óvatos befektetési (azaz kevésbé kockázatos vagy volatilis) stratégiát követnek és még a közelükbe se merészkednek a bitcoinnak. Akik viszont kicsit merészebben gondolkodnak anyagi biztonságukról, a bitcoint és az altcoinokat  fedezetként használják az uralkodó pénzügyi rendszer ellen.

Mindenki tisztában van vele milyen fontos az öregkorra félrerakni, különösen azok, akik a biztos ‘anyagi megélhetést garantáló’ magyar nyugdíjrendszerbe fizetik be a havit. De vajon miért éri meg az állami nyugdíjpénztár és a szebb napokat megélt magánnyugdíjpénztárak mellett külön kriptoban is spájzolni? Itt van három meggyőző indok!

1. Diverzifikálás

A befektetés első aranyszabálya a diverzifikálás (bár a híres kriptotrader Willy Woo mást állít). A régi ‘ne rakjuk egy kosárba az összes tojást’ mondás még ma is megállja a helyét. Bevett diverzifikálási stratégia a pénzeszközök különböző befektetési alapokba történő elosztása amit néha manuálisan felül lehet vizsgálni és újra felosztani az aktuális piaci veszélyek kivédése érdekében.

A legtöbb befektetési alapnál semmi másba nem tudod rakni a pénzed mint részvények és kötvények. A diverzifikálás lényege, hogy a legváltozatosabb befektetési eszközökben legyen a pénzed, amibe beletartozik a lakásod, a nemesfém, a műtárgyak és igen, még a kriptopénzek is. Egyelőre a kriptopénzek még nem rendelkeznek státusszal a tradicionális befektetési stratégiák világában, de az elfogadottság növekedésével könnyen elképzelhető, hogy kikerül a momentán nem hivatalos kockázatos alternatív befektetési eszköz kategóriából.

2. A legbiztosabb védelem az államcsőd ellen

A bitcoin egyik legnagyobb erőssége a decentralizációban rejlik. Egy állam se tudja rátenni a kapzsi mancsát lévén senki se tudja felügyelete alá vonni a hálózatot. A kormányok monetáris és fiskális politikája óriási hatást gyakorol a kötvény- és részvénypiacok ármozgásaira, hogy a devizapiaci mozgásokat még csak ne is említsük. A központi bankok totális kontrollal rendelkeznek egy ország fizetőeszköze fölött és bármikor dönthetnek úgy, hogy a ‘versenyképesség javítása érdekében’ gyengíteni kell a nemzeti fizetőeszközt sok millió ember forint/pengő/zimbabwei dollár megtakarítását értéktelen papírfecnivé varázsolva.

morális csőd
Morális csőd | Forrás: Behance.net

Ezzel szemben a kriptopénzeket nem befolyásolják a devizapiaci változások. A bitcoinra és a többi digitális fizetőeszközre úgy is lehet tekinteni, mint ‘anti’ befektetési eszközök mivel pontosan az ellenkezőjeként viselkednek a hagyományos népszerű piaci mozgásokkal összehasonlítva.

3. Kiemelkedő hosszú távú növekedési lehetőség

A kriptopénzek kiváló befektetési eszközök lehetnek hosszú távra, de jelenleg az egyik legvolatilisebb eszközosztályba sorolhatók. Szuperül néz ki bárkinek az online pénztárcájában a sok token meg coin, de elég stresszes kezelni őket.

Viszont aki a nyugdíjára kuporgat extrába, az nem biztos hogy napi kereskedőként brillírozik a CEX.IO kriptotőzsdén (reklám helye). Felkészülés az öregkor anyagi biztonságára nem jelent mást, mint hosszú távra tervezni. A gazdasági világválság idején a Dow Jones 6 443 pontig bukott az azt megelőző 14 164 pontos csúcsról. Így 10 év távlatából a DOW magasan a legalacsonyabb és a legmagasabb árfolyama fölött mozog.

Éves perspektívából szemlélve, a bitcoin jóval alacsonyabb árfolyamon mozog jelenleg mint fél évvel ezelőtt, de bárki, aki 2017 előtt már rendelkezett bitcoinnal, az most még mindig bőven pozitívban van.

 

A cikk nem akar senkit se meggyőzni a kriptopénzek, mint befektetési eszközök szuperioritásáról és mindenkinek fokozottan javallott az alapos és átgondolt kutakodás a témában. Extrém kockázatos befektetési eszközök és a kockázattűrő képességünktől függően nem jelent mindenki számára ideális befektetési eszközt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük