3 millió dollárt vesztettek a belgák csak 2019-ben kriptós csalásokkal

A belga nyomozó hatóság legfrissebb tanulmánya szerint közel 1 milliárd forintnak megfelelő vagyontól fosztották meg az áldozatokat kriptopénzes csalások során az országban.

A De Tijd belga gazdasági lap beszámolója alapján összesen 2.94 millió eurót csaltak ki a belga áldozatoktól tavaly kriptopénzes csalások segítségével. Az elemzésben külön kiemelték, hogy ez mindössze csak egy kis része lehet a valós kárnak, ugyanis sokan egyáltalán nem is jelentik a hatóságoknak a csalásokat.

Az esetek döntő többségében ismeretlen, külföldi tettesek ellen indítottak nyomozást, ahol több nyomozóhatósági szerv közös munkával folytatja le az ügyekben a nyomozást. Azonban sajnos az ügyekben a vádemelés nem olyan ütemben zajlik, mint azt sokan szeretnék. A gazdasági nyomozóiroda ugyanis kiemelte, hogy például egy ügyet már tavaly továbbítottak az ügyészség felé, de még mindig nem érkezett visszajelzés a továbbiakat illetően több mint fél évvel a bizonyítékok átadása után.

Mindeközben a gazdasági minisztérium a rendelkezésre álló eszközeivel igyekszik visszaszorítani a csalásokat a területen. Kampányolnak például a közösségi média platformokon, hogy a lakosság figyelmét felhívják a kriptós csalásokra.

A legtöbb szakértő szerint a kriptopénzekkel kapcsolatos csalásoknál az egyetlen megoldás a helyzet kezelésére az iparág szabályozása lehet. Európában a pénzügyi piacok felügyeleti szerve, az ESMA szeretné elérni, hogy egy összeurópai szabályozás jöjjön létre, nem pedig az egyes országok külön-külön alkotnának szabályokat a kriptopénzek kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük