3 nagy streaming szolgáltató uralja a magyar piacot

A 2020-as adatok alapján Magyarországon 3 nagy streaming szolgáltató uralja a piacot. De vajon melyik az a 3 cég, amely ennyire népszerű a magyar előfizetők körében?

Világszerte egyre népszerűbbek a havidíjas videó streaming szolgáltatások

A havidíjas videó streaming szolgáltatások népszerűsége világszerte nagymértékben nőtt a tavalyi évben. 2020-ban az ezekre a szolgáltatásokra előfizetők száma több mint 20%-kal emelkedett 2019-hez képest. Az előfizetők számának emelkedésében nagy valószínűséggel jelentős szerepet játszott a világjárvány miatt kialakult helyzet is. A kijárási korlátozások következtében ugyanis az emberek jóval több időt töltöttek otthon tavaly, mint a korábbi években. A film- és sorozatnézés pedig sokaknál kiváló időtöltésnek bizonyult a hirtelen jött extra szabadidő elütésére. Így egyre többen döntöttek úgy, hogy végre valahára előfizetnek egy streaming szolgáltatásra, ahol korlátlanul nézhetnek filmeket és sorozatokat.

A magyar piacon domináns streaming szolgáltatók

A JustWatch információi alapján Magyarországon 3 olyan nagy streaming szolgáltató van, amely dominál a piacon: a Netflix, az HBO Go és a Prime Video. A 3 szolgáltató együtt a piac 82%-át uralta 2020 utolsó negyedévében. Az első helyezett, a világszerte népszerű Netflix talán senki számára sem okoz meglepetést, piaci részesedése 39% volt. A másik két szolgáltatónak viszont ennél jóval kevesebb piaci részesedéssel kellett számolnia. 22%-ot könyvelhetett el az HBO Go, majd 20%-kal követte azt a Prime Video. A többi szolgáltató közül talán még a Horizon Go-t érdemes kiemelni, amelynek a 7%-os piaci részesedése a 4. hely megszerzéséhez volt elég. A fennmaradó 12%-ot a piacon több, Magyarországon kevésbé elterjedt szolgáltató (például Disney+) együttesen teszi ki.

streaming szolgáltató
Forrás: JustWatch

Tavaly a piaci részesedés megoszlása nem volt egész évben állandó, kisebb-nagyobb változások azért akadtak. Érdekes például, hogy míg a második negyedévben a Netflix népszerűsége csökkent a nézők körében, a Horizon Go esetében növekedés volt tapasztalható ugyanebben az időszakban. Talán mindez nem véletlen egybeesés és a Horizon Go volt az, aki hasznot tudott húzni a Netflixnél jelentkezett visszaesésből.

streaming szolgáltató
Forrás: JustWatch

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.