3 napja van Johannesburgnak hogy 30 000 dollárt fizessen egy hackercsoportnak

Kiberbűnözők egy csoportja, aki magát csak “Shadow Kill Hackers”-nek nevezi, állítólag megtámadta a dél-afrikai Johannesburg honlapját és azzal fenyegeti a várost, hogy letölti és a darkweben értékesíti az ott talált adatokat. A városnak három napja van, hogy bitcoinban 30 000 dollárt átutaljon a hackereknek.

A város azt tweetelte, hogy “olyan hálózati betörést érzékeltek, ami jogosulatlan hozzáférést eredményezett a város informatikai rendszeréhez.”

“Az eseményt jelenleg Joburg városának kiberbiztonsági szakértői vizsgálják, akik azonnali és megfelelő intézkedéseket tettek a lehetséges következmények enyhítésére. Ennek eredményeként számos ügyféllel szembeni rendszert – beleértve a város weboldalát, az e-szolgáltatásokat és a számlázási rendszereket – óvintézkedésként leállították,” – áll a tweetben

A támadás október 25-én a kora reggeli órákban történt, akkor kezdték a hackerek lekapcsolni a város honlapjait és a kapcsolódó digitális szolgáltatásokat.

Több tucat közalkalmazott ezzel egy időben váltságdíj levelet kapott amiben az áll, hogy meghackelték a város összes szerverét és a támadók több tucat kiskapuval rendelkeznek a hálózati rendszeren belül. Azt is hozzátették, hogy minden az ő ellenőrzésük alatt áll, az összes jelszót feltörték az érzékeny információkat letöltötték beleértve a pénzügyi és a lakossági adatokat.

A hack egybeesik a dél-afrikai bankok körében tapasztalt internetes fennakadásokkal, amik feltételezhetően összefüggenek Johannesburg város oldalainak hackjével.

A helyi biztonsági szakértők és a rendőrség már nyomoz, bár kétes, hogy tudnak-e valamit tenni a betörés ellen.

Hasonló incidensre már több helyütt is sor került amikor a hackerek bitcoinban kértek váltságdíjat a meghackelt kormányzati szervektől és városoktól.

Az Egyesült Államokban például több kórház is áldozatul esett Ryuk ransomwarenek, de hasonló sorsa jutott több floridai és texasi kisváros is.

A biztonsági szakértők ilyen esetekre azt javasolják, hogy ne fizessenek a megzsaroltak.

(Forrás: Businesslive)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük