Mostantól az App Store-ban is vásárolhatunk NFT-ket, azonban ennek meg is van az ára…

Az Apple mostantól lehetővé teszi az NFT-ket értékesítő alkalmazások telepítését az App Store-on keresztül. Azonban mint tudjuk, semmi sincs ingyen. Az NFT-k vásárlásakor az Apple 30%-os díjat számol fel. Ez az a rész, ahol a felháborodás eluralkodott a felhasználókon. Sokak indokolatlannak és feleslegesnek tartják ilyen magas díj felszámolását.

Ez a busás díj a projekteket, játéktulajdonosokat és alkalmazásokat is elriasztja attól, hogy ezt a funkciót használják az App Store-ban. Ennek oka, hogy más tipikus NFT-piacterek, például az OpenSea és a Magic Eden gyakran csak 5% jutalékot vesznek fel, ami szinte elhanyagolható az Apple által kitűzött díjjal szemben. Ráadásul az Apple semmilyen szerepet nem játszik ezeknek a tranzakcióknak a megkönnyítésében azon kívül, hogy elfogadja az adott alkalmazás jelenlétét az App Store-ban.

“Groteszk módon túlárazott szolgáltatás”

Az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney pénteken egy tweetben osztotta meg gondolatait az üggyel kapcsolatban. Az App Store mechanikát “groteszk módon túlárazott alkalmazáson belüli fizetési szolgáltatásként” jellemezte. Sweeney-nek rengeteg konfliktusa volt már az App Store jutalékok körül, mivel az Epic nagy sikerű játékát, a “Fortnite”-ot eltávolították az App Store-ból, miután az Epic megpróbálta megkerülni a fent említett díjstruktúrát. Sweeney régóta azzal érvel, hogy az Apple jutalékai nem fejlesztőbarátok, és kevés előnyt hagynak az iparág növekedésének.

A túlárazott díj eredménye az, hogy az NFT-kereskedők igyekeznek eltávolodni az Apple ökoszisztémájától. Különösen a startupok veszik észre, hogy a túlzott díjak miatt szinte lehetetlen nyereséget termelni. Ráadásul az App Store-ban történő vásárlásokat amerikai dollárban kell lebonyolítani, mivel az Apple nem kereskedik kriptovalutával.

Az Apple tartózkodik a kriptótól

A tárgyalt NFT újítástól eltekintve, a vállalat tartózkodik attól, hogy közvetlenül belekeveredjen a kripto- és NFT-térbe. Fizetőeszközként sem fogadnak el kriptót szolgáltatásaikért. Ennek nyilvánvaló oka az lehet, hogy nem akarják magukra vonni a szabályozói haragot, mint amivel például a Meta, korábban a Facebook is szembesült. A vállalat vezérigazgatója, Tim Cook tavaly bevallotta, hogy ő is bevásárolt BTC-ből és ETH-ből. A felső vezető elmondta, hogy egy ideje már érdeklődik a kriptovaluták világa iránt, és komoly kutatásokat is végez a témában. De egyúttal azt is kijelentette, hogy bár az Apple vizsgálja a kriptopénz-technológiát, ez “nem olyasmi, amire azonnali terveink vannak”. Természetesen a készülékeiken megtalálhatóak a Metamask, a Coinbase és más a kriptón belüli vállalatok alkalmazásai. De a kaliforniai székhelyű techcég kriptós tevékenysége nagyjából itt be is fejeződik.

Idén június elején felröppent néhány pletyka arról, hogy az Apple az egyik fejlesztői konferenciáján esetleg NFT-tranzakciókártyákat adhat ki. Ennek eredménye azonban sohasem lett.