Megnyerte a csatát az Apple az Epic Games ellen – de a háborút elvesztette?

Az Apple győzött az Epic Games ellen, a fellebviteli bíróság azonban egyetértett azzal, hogy a külső fizetési szolgáltatások használatának betiltása versenyellenes.

A Fortnite videójáték készítője, az Epic Games még 2020-ban perelte be az Apple-t, miután a játékot a technológiai óriás eltávolította az App Store-ból arra hivatkozva, hogy a fejlesztők megkerülték az Apple fizetési rendszerét. Az Epic ugyanis engedélyezte, hogy a játékosok közvetlenül is vásároljanak videójátékon belüli pénzt (V-Buck-ot), amivel egyrészt az ellen kampányolt, hogy az Apple csak saját, 30%-os jutalékot felszámoló fizetési rendszerének használatát engedélyezi; másrészt pedig, hogy az óriáscég tiltja a harmadik felek által működtetett alkalmazásboltok használatát.

A videójáték-fejlesztők szerint az almás cég a szóban forgó előírásokkal „100%-os monopóliumát akarja fenntartani”, a bíróság azonban 2021-ben és a legutóbb hozott döntésben is úgy találta, hogy az Apple nem egyeduralkodó a játékalkalmazások területén. Megerősítették ugyanakkor, hogy a tény, miszerint az óriáscég megakadályozza az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy alternatív fizetési módokhoz irányítsák a felhasználókat, elfojtja a tisztességes versenyt.

Tim Sweeney, az Epic Games alapítója szerint az Apple ugyan a jogi csatát megnyerte, a háborút azonban elveszítette, hiszen kénytelen lesz a külsős fizetésfeldolgozókat is üdvözölni rendszerében.

Amennyiben a döntés érvénybe lép, a web 3.0 alkalmazásfejlesztők is learathatják a babérokat, és a korlátozások feloldása lehetővé teheti a kriptovaluták applikációkon belüli használatát. Tavaly szeptemberben az Apple megnyitotta App Store-ját az NFT-k előtt, ám közleményében hozzátette, hogy akár 30%-os részesedést is felszámíthat az alkalmazásboltban történő vásárlások és az alkalmazások használata alatt költött pénz után. Az akkori döntést keserű szájízzel fogadták az iparágban tevékenykedők, amennyiben azonban az Apple most nem kíván fellebbezni a bírósági döntés ellen, a fejlesztők olyan weboldalakra irányíthatják majd át a felhasználókat, melyek alacsony díjakat számítanak fel NFT-k vásárlásakor.